Lideri Saveza za Srbiju na današnjoj konferenciji za medije optužili su državu da je organizovala huligane koji su izazvali sukobe, a da je policija umesto da reaguje na njih tukla građane koji su mirno protestovali. Saopštili su da će i danas pružiti podršku građanima u protestu ispred Skupštine Srbije.

Konferencija za medije Saveza za Srbiju počela je sa prikazivanjem snimaka na kojima je zabeležena prekomerna upotreba sile policije. Jedan od lidera SZS Dragan Đilas rekao je da su dostupni i snimci huligana koji napadaju dostupni, na kojima se vidi se kako se građani sklanjaju i kako policija regauje.

„Juče širom Beograda nekoliko sati trajala tortura policije nad građanima. U ulici u kojoj živim bacali su suzavac na ljude koji su sedeli u baštama… To se ponavljalo i dešavalo širom Beograda i trajalo je satima“, naveo je Đilas i dodao sa je ista situacija bila i u Novom Sadu.

On je naveo da će SZO sa građanima biti ispred Skupštine Srbije i danas.

„Ovo je protest ljudi koji ne mogu da izdrže nasilje, protest protiv nasilja ,brutalnosti, za život koji su nam oduzeli“, naveo je Đilas.

Bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš naveo je da je država za batine angažovala policiju u uniformi i civilu, kao i huligane koji su izazvali nerede.

„Obrazac je jasan. Huligani napadnu policiju, a policija uzvraća, ne njima, nego golorukom narodu“, naveo je Ponoš.

Lider Dveri Boško Obradović ispričao je kako je i on sam bio žrtva brutalne intervencije žandarmerije.

„Bio sam na raskrsnici kod glavne Pošte kada su počeli policajci da bacaju suzavac a onda krenuli u juriš na mirne građane. I sam sam zadobio nekoliko udaraca od žadarmerije, zastitili me saborci koji su primili udarce umesto mene. Napali su ljude koji su bili dalje od Skupštine, a hulligane koji su pravili nered niko nije dirao“, rekao je Obradović.

Građani Beograda, ali i drugih gradova u Srbiji protestovali su sinoć, drugi dan zaredom, a ponovo je došlo do sukoba pojedinih grupa demonstarnata sa policijom.

Izvor: Insajder