Reklame

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ažurirala je danas svoje preporuke o nošenju zaštitnih maski i savetovala da se one nose u slučajevima kada nije moguće držati fizičko odstojanje.

„S obzirom na podatke, SZO savetuje vladama da ohrabruju javnost da se nose maske u slučaju kad je veoma teško držati fizičko odstojanje, kao na primer u javnom prevozu, prodavnicama, i u zatvorenim i veoma posećenim mestima“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Grebejesus.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da široka upotreba maski i ostalih načina pokrivanja usta i nosa zasad nema naučne osnove.

Međutim, ističe se da je dovoljan razlog za promenu dosadašnjeg uputstva, prema kojem su maske nosili oni sa simptomima i zdravstveni radnici, to što sve više zemalja preporučuje nošenje maski i održanje fizičke distance.

SZO preporučuje da nemedicinske maske nose svi koji se kreću po radnjama, koji idu na posao, školu, na versku službu ili prisustvuju velikim okupljanjima, ili pak koriste javni prevoz.

Takođe, preporučuje se da se maske nose i u izbegličkim kampovima.

Kako se medicinski radnici ne bi suočavali sa nestašicama medicinskih maski, SZO preporučuje da takve maske nose samo zdravstveni radnici i rizične grupe stanovništva.

Svi ostali bi trebalo da nose maske od tkanine.

Izvor: Beta; RTS, Insajder