izvor: pixabay.com/amrothman

Svet se neće vratiti u „doglednoj budućnosti u nekadašnju normalu“, ocenila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO), dan nakon rekordnih 230.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom u svetu.

„Virus ostaje javni neprijatelj broj jedan, ali postupci brojnih vlada i ljudi to ne odražavaju“, rekao je medijima generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, koji je ocenio da „previše zemalja ide u pogrešnom pravcu“.

On zato smatra da „neće biti povratka u nekadašnju normalu u doglednoj budućnosti“.

Dok su brojne zemlje, posebno u Evropi i Aziji, stavile epidemiju pod kontrolu, kako je ukazao, kod previše drugih zemalja se vidi kretanje virusa u pogrešnom pravcu.

„Ako se ne poštuju osnove, jedini smer u kojem će se kretati pandemija je na gore i gore i gore“, rekao je generalni direktor SZO.

Gebrejesus je kritikovao političke lidere zbog različitih poruka o epidemiji koje štete poverenju, ali nije naveo nijedno ime.

On je pozvao zemlje da usvoje sveobuhvatnu strategiju za suzbijanje velikog broja zaraženih u brojnim zemljama, napominjući da otprilike polovina svih novih slučajeva sada dolazi iz Amerike.

Rekao je da je napravljena mapa puta pandemije i da nikada nije kasno da se kontroliše njeno širenje, čak i na mestima sa eksplozivnom transmisijom.

Tim SZO otputovao je u Kinu kako bi istražio poreklo novog koronavirusa, koji je prvi put otkriven u gradu Vuhan. Članovi tima nalaze se u karantinu, prema standardnoj proceduri, pre nego što započnu rad sa kineskim naučnicima, izjavio je šef za vanredne situacije SZO Majk Rajan.

Izvor: Beta, Rojters, Insajder

Reklame