Reklame

Mali deo globalne populacije, svega dva do tri odsto, u krvi ima antitela koja pokazuju da su bili zaraženi koronavirusom, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i tako u velikoj meri umanjila nade da će „imunitet krda“ ubrzati popuštanje mera zaštite.

„Ublažavanje mera ne označava kraj epidemije u nekoj zemlji“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus novinarima u Ženevi.

Serološka testiranja trebalo je da pokažu koji je procenat populacije bio inficiran i razvio antitela, što znači da su razvili određeni imunitet. Međutim ta testiranja su pokazala da je taj broj veoma mali.

„U početku vidimo niži procenat ljudi sa antitelima nego što smo očekivali“, rekla je dr Van Kerhov i dodala da treba pažljivo sagledati način na koji se sprovode studije.

„Brojne studije pokazuju da mali procenat populacije ima antitela. To su bile jednocifrene cifre“, rekla je doktorka ističući da je zaista važno shvatiti kako su studije rađene.

To bi uključilo i pitanje kako su pronašli ljude za testiranje. Da li je to slučajno ili su to bili davaoci krvi, koji su uglavnom zdravi odrasli ljudi?

Takođe bi trebalo obratiti pažnju na to koliko su dobro izvedeni krvni testovi.

„Radimo sa većinom zemalja koje vrše ove serološke studije“, dodala je ona. Studije koje podržava SZO koristile su robustne metode i testovi bi bili potvrđeni kao validni.

Dr Van Kerhov je prošle nedelje rekla da čak i ako testovi pokažu da osoba ima antitela, to ne dokazuje da je stekla imunitet.

„Postoji puno zemalja koje sugerišu da se koriste brzi dijagnostički serološki testovi da bi moglo da se uhvati ono što misle da će biti merilo imuniteta“, rekla je doktorka.

„Trenutno nemamo dokaza da upotreba serološkog testa može pokazati da pojedinac ima imunitet ili je zaštićen od ponovne infekcije.“

Izvor: N1; Gardijan, insajder

Reklame