foto:pixabay
Reklame

 

Svetski dan osoba sa Daun sindromom 2019. godine obeležava se pod sloganom “Nikog ne zapostavljamo“, sa ciljem da ukaže da sve osobe sa Daun sindromom moraju da imaju prilike da žive ispunjene živote potpuno ravnopravno sa svima drugima i u svim aspektima društva.

Timo povodom Udruženje L.Down iz Zaječara sa saradnicima obeležiće , Svetski dan osoba sa L.Down sindromom.

U 16 časova je zakazano okupljanje na Zaječarskom skveru gde će deca iz osnovne škole „Hajduk Veljko“ iz Zvezdana i mališani iz „Montesori radionice“ Dečijeg centra, crtati kredama na betonu a potom će se u karnevalskoj povorci uputiti ka „Dečijem centru“, gde će uživati u predstavama, muzici…

Pored članova udruženja u programu učestvuju deca iz osnovnih škola: „Ljuba Nešić„, „Desanka Maksimović„, „Jelena Majstorović„, „Ustanova za boravak dece ometene u razvoju Oblutak„, i članovi Dečijeg centra, koji će izvesti predstavu „Priče iz Kockograda„.

Program počinje u 17 sati u dvorištu udruženja u Hajduk Veljkovoj 17.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 umesto 2 hromozoma, na 21. hromozomskom paru.

Ovog dana građani širom sveta se pozivaju da obuvanjem različitih čarapa pokažu svoju različitost i tako pruže podršku osobama sa Daun sindromom (“Dan različitih čarapa“).

 

Evidentno je da su u društvu, ali i u porodicama osoba sa Daun sindromom, prisutni negativni stavovi, niska očekivanja, diskriminacija i socijalno isključivanje osoba sa Daun sindromom.