Foto: Pixabay / Laura21de
Reklame

U decembru 2011. Generalna skupština UN je odredila 21. mart kao svetski dan obeležavanja osoba sa Daunovim sindromom, simbolično zbog dodatnog 21. hromozoma.

Daunov sindrom je posledica postojanja jednog hromozoma više u ćelijama deteta. Umesto 2 hromozoma koja čine 21. par, ova deca u svojim ćelijama imaju 3 hromozoma (od kojih 2 čine 21. par a jedan je višak), pa se zato Daunov sindrom naziva još i Trizomija 21.

Naziv Daun potiče od imena engleskog lekara Langdona Dauna, koji je 1866. godine prvi opisao sindrom na svom detetu, a tek 1959. je ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija.

U 95-97 odsto slučajeva Daunov sindrom nije nasledna bolest i javlja se u svim rasama i ekonomskim grupacijama. U proseku se jedno od 1.000 ili jedno od 1.100 dece rađa sa ovim sindromom širom sveta.

Stepen teškoća sa kojima se susreću osobe sa ovim sindromom varira, ali u svakom slučaju podrazumeva intelektualne poteškoće ( prosečan IQ je između 25 i 80), otežano učenje, kašnjenje u razvoju, moguće zdravstvene probleme kao i karakterističan fizički izgled.

Godine 1929. dužina života osoba sa Daunovim sindromom iznosila je 9 godina, danas zahvaljujući blagovremenoj dijagnostici i lečenju prirodnih anomalija njihov životni vek je produžen na 50 godina i duže.

„Ovaj dan obeležavamo kako bismo probudili svest i razumevanje i dali međunarodnu podršku kako bi se poboljšao položaj ljudi sa Daunovim sindromom, a samim tim i kvalitet njihovog života. Želimo da damo podršku njihovom integrisanju u širem društvu, da im osiguramo mesto u vrtićima, školama i na poslovima“, glavne su poruke obeležavanja ovog Dana.

Ono što možete danas uraditi kako biste pružili podršku i ljubav osobama sa Daunovim sindromom je da obujete dugačke šarene čarape, čarape su uzete za simbol jer su sličnog oblika kao hromozomi, kao i zbog toga što ih osobe s ovim sindromom ne mogu upariti, i da podelite to na svojim društvenim mrežama sa hashtagom #LotsOfSocks.

Izvor: Danas