Foto: Zajecar.info

Sinoć je u zaječarskom pozorištu svečano zatvoren četvrti Festival hrišćanske kulture. U Sabornoj crkvi je ovom prilikom služena Sveta arhijerejska liturgija, a u pozorištu održan koncert Prvog beogradskog pevačkog društva.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki Gospodin G. Ilarion se na svečanom zatvaranju Festivala zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji i realizaciji Festivala, a gradonačelniku Bošku Ničiću u znak zahvalnosti ovom prilikom uručio je ikonu.

Boško Ničić gradonačelnik Zaječara je prilikom zatvaranja četvrtog Festivala hrićanske kulture izrazio zadovoljstvo zbog dobre organizacije samog Festivala i posećenosti koju je imao tokom trajanja. Ničić je rekao da je Grad Zaječar ponosan na ovaj Festival, jer je jedinstven u ovom delu Evrope i dodao da će pored Zoranovih dana i Gitarijade, i Festival hrišćanske kulture naći svoje mesto.

Ove godine je program Festivala hrišćanske kulture bio raznovrstan, od izložbe portreta prvojeraraha srpskih “Kormilari crkve i svedoci vekova“, do tribine „800 godina autokefalnosti SPC“ na kojoj je govorio profesor Vladislav Puzović.

U zaječarskom pozorištu u okviru Festivala održan je Festival dokumentarno-duhovnog filma. Na programu su bili filmovi: „Kijevsko-pečerska larva“, „Iskra u tami“, „Dolina vladara“ i „Rado Srbin ide u vojnike“.

U porti Saborne crkve organizovana je tribina i predstavljen Zbornik pod nazivom „Od Kiborga do Himere“, a priređen je i koncert duhovne muzike Pevačkog društva “Mokranjac“ pri Hramu Svetog Save. Na Feliks Romulijani, prikazan je promotivni film o Feliks Romulijani, u čitalištu biblioteke „Svetozar Marković“ organizovano je predavanje Milene Milošević Micić, pod nazivom „Hram Sv. Arhanđela u Balincu kod Knjaževca – o crkvi koje više nema“, a u okviru Festivala hrišćanske kulture organizovano je još mnoštvo različitih kulturnih sadržaja.

Izvor: Zajecar.info