foto: pixabay

Mašine stoje pored pruge kod železničke stanice u Matejevcu i radnika nema, samo mesec dana otkako je početak radova svečano proglasila ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. Radovi na rekonstrukciji pruge Niš – Zaječar već su stali iako je od planiranih 108 km pruge rađeno tek oko 800 m. Iz Infrastrukture železnice još ne odgovaraju zašto, kada će i da li će nastaviti započeto, piše portal Južne vesti.

Nebezbedna pruga sa starim i istrulelim pragovima sa koje suispadale cisterne sa opasnim materijama, zatvorena je već mesec i po dana. Najavljena rekonstrukcija počela je pompezno, u prisustvu direktora Železnice i ministarke Mihajlović, pa ubrzo stala, podsećaju Južne vesti.

Pojedini radnici kažu da je od 108 km pruge, koliko je najavljeno da će biti rekonstruisano, dosad urađeno svega 800 m.

Takođe objašnjavaju da je i deo na kome jeste bilo radova, odnosno, za koji se smatraju da je već rekonstruisan, zapravo samo ulepšavanje.

Na tom delu pruge postavljene su šine stare skoro 100 godina – iz 1930. a ostavljeni stari pragovi su pokriveni tucanikom, kažu radnici, a prenosi portal Južne vesti.

Samo jedna kratka deonica zaista ima planirane nove betonske pragove.

Kako saznaju Južne vesti od radnika na železnici, jer zvaničnog odgovora nadležnih još nema, radovi na rekonstrukciji bi uskoro opet trebalo zvanično da počnu i nastaviće ih firma koja je taj posao nedavno dobila na tenderu.

„Tender je raspisan i dodeljen je posao nekoj firmi. Trebalo bi od 1. aprila da krenu zvanično radovi. Tucanik je istovaran ovih dana, ali trebalo bi da ovih dana i krenu radovi. Ova deonica je sređena, jedno 800 m i tu smo stali, pa će da nastave izvođači, a mi ćemo da kontrolišemo. Mi smo prvo sami počeli da radimo dok ne počnu oni, čisto da se napravi predstava da se vidi da se kao nešto radi“. – pričaju radnici.

Novinari su pitanja o tome zašto su radovi stali i kada će biti nastavljeni poslali nadležnom preduzeću Infrastrukture železnice, odgovore očekujemo.

Podsetimo, početak rekonstrukcije pruge Niš – Zaječar ubrzali su meštani Jasenovika koji su pretili blokadom pruge ako se stara ne uredi. Njihove tvrdnje da je oronula pruga rizik za bezbednost ljudi priznala je i ministarka Mihajlović, koja je takođe obećala da će javnost saznati šta je bio uzrok četiri iskliznuća cisterni sa opasnim materijama. Renoviranje pruge, zbog koga je i dalje blokiran saobraćaj na ovoj deonici, trebalo da traje do avgusta 2020. godine, pišu Južne vesti.

„Infrastrukture železnice“: Nisu stali radovi, preprojektuje se

Iako na terenu radnika nema i mašine stoje – iz Infrastrukture železnice, nakon što je tekst objavljivljen na portalu Južne vesti, odgovaraju da radovi nisu stali i da sve ide predviđenom dinamikom.

Podsećaju da je ova pruga karakteristična po radijusima krivina od 240 do 250 m, kojih ima preko 60, te da je u sklopu rekonstrukcije neophodno da se veliki deo njih preprojektuje na najmanje 300 m i da sada rade na tome.

„Trenutno su u toku aktivnosti na preprojektovanju poluprečnika krivina na ovoj pruzi. Do sada je rekonstruisan deo pruge od skretnice broj 4 u Matejevcu do prve krivine radijusa 240 metara, odnosno 840 metara pruge i tom prilikom su ugrađene nove šine, novi betonski pragovi i novi tucanik“ – odgovaraju.

Kažu da će mašine za remont pruge ponovo biti na ovoj deonici od ponedeljka, 1. aprila.

*Tekst je naknadno dopunjen kada su stigli odgovori „Infrastrukture železnice“.

Izvor: Južne vesti

Reklame