Foto: Pixabay

U Istočnoj Srbiji rasprostranjeno je verovanje da sveća zapaljena na Zadušnice vredi više od svih ostalih sveća upaljenih u toku godine, a oni upokojeni kojih se najmiliji ne sete provešće celu godinu u mraku. U Sabornom hramu biće služena sveta arhijerejska liturgija.

Subota je dan koji je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećen upokojenima. Razlog zašto je baš subota kao dan posvećen onima koji više nisu sa nama leži u činjenici da je i sam Isus Hristos dan pre Vaskrsnuća – subotu, proveo u grobu.

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Mitrovdanske zadužnice, poznate i kao jesenje zadušnice, a koje su ustanovljene nakon pobede nad Mamajem na Kulikovskom polju, 8. septembra 1380. godine.

U svim pravoslavnim hramovima za Zadušnice se služi  Sveta liturgija i parastos, nakon čega se ide na grobove.

Poštovanje prema upokojenima ne iskazuje se samo molitvom za pokoj duša i paljenjem sveća, već i uređenjem grobova najmilijih, deljenjem milostinje i činjenjem dobrih dela za pokoj duša umrlih.

Iako je u Istočnoj Srbiji ustaljen običaj da se na grobove iznosi hrana, u duhu pravoslavne vere je da se na grob iznese: vino, sveća i žito, koje simbolizuje Vaskrsnuće – ono u koje svim srcem veruju svi pravoslavni vernici i kome se nadaju.

Sve ostalo je nepotrebno i ne čini suštinu ovog praznika. Ukoliko na grob i iznesete hranu, ona bi trebala da bude razdeljena siromasima i onima koji se tu slučajno nađu, za pokoj duše pokojnika.

Za pokoj duše najmilijih mnogi pre početka Svete liturgije odnose u saborni hram ceduljice (pomjanike) sa ispisanim imenima upokojenih, kako bi ih sveštenik pomenuo u toku službe.

U Sabornom hramu u Zaječaru njegovo Preosveštenstvo Episkop Timočki gospodin Ilarion služiće povodom Zadušnica i praznika Prepodobnog Svetog Ilariona Svetu arhijerejsku liturgiju sa početkom u 8,30 časova.

Reklame