Poklade su, prema narodnim običajima, domaće gozbe svih okupljenih članova porodice ili seoska veselja uoči velikih postova. Pa stoga, nazivi poklada su vezani za nazive velikih postova: Vaskršnje, Božićne, Petrovske i Velikogospojinske.

Bela ili siropusna nedelja završava se, po običaju, Belim pokladama. Na dan kada se obeležavaju bele ili sirne poklade, obavezno je obredno jedenje belog mrsa.

U pojedinim krajevima bele poklade se još nazivaju i Proštene ili pročka poklade, a ovaj naziv su dobile po običaju da se na ovaj dan sve uvrede opraštaju, kako bi i nama dugovi bili oprošteni, i tako rasterećeni dugovanja, što čišći ušli u period nastupajućeg posta.  Zato se u narodu, uz čašu, kao zdravica na ovaj dan kaže: „Oprosti, ulazimo u post kao u more“, a prisutni odgovaraju: „Neka je od Boga oprošteno, oprosti i ti meni“.

Prema običajima, u nedelju je zadnji dan kada se u ishrani koristi beli mrs. Već sutradan se jede isključivo posna hrana.

Bele poklade su najsvečanije i najrasprotranjenije poklade u toku godine. Sinovi i kćeri sa porodicama obilaze roditelje, nose im na dar flašu pića i razne poklone. Zet obavezno obilazi tasta, taštu, kuma, starojka i traži proćku da može časno da započne post.

Kada uđe u kuću, ljubi ruku tastu i govori: „Oprosti dedo“, a tast mu odgovara: „Neka ti je prosto sinko“. Bele poklade su praznik celog sela, i tog dana se svi međusobno druže i čašćavaju. Veselje traje do ponoći, a u ponoć nastupa post.

Narodni običaji u vreme poklada

U Pčinji navuku velike gomile slame na sred sela, i zapale ih. Ta vatra se naziva krleštica. Na Kosovu se po selima maskiraju i igraju igru koja se zove „mačka“. U Podrinju se igraju „lubačke“ i „pauka“, i to samo mlađi dečaci, obučeni kao junaci, okićeni oružjem.

U takovskim selima se maskiraju u pripremljene maske od papira, koje nakite zubima od pasulja ili kukuruza, brkovima od vune. Obično po trojica obilaze kuće, igraju kolo, rvu se, govore izveštačeno i „plaše“ malu decu, koja ciče od veselja kad ih ovi pojure.

Kad se pokladari umore, sakupe se svi na jedno mesto, gde se igre i takmičenja nastavljaju. U Velikoj Plani, predveče pale vatre od šaše, i samo za taj dan izgrade neku vrstu vrteške na kojoj momci vrte devojke.

Reklame