foto:pixabay
Reklame

Probni završni ispit za učenike osmog razreda u osnovnim školama na teritoriji Srbije biće održan 9. i 10. aprila, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja.

Učenici osmog razreda sutra od 13 časova polagaće test iz matematike, a u subotu od 9 sati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će kombinovani test imati istog dana sa početkom u 11:30 časova.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je sve spremno za polaganje probnog završnog ispita.

„Probni završni ispit treba da omogući učenicima da se upoznaju sa procedurama i načinom polaganja. Učenici treba da rade zadatke bez tenzije i bez treme. Probni ispit je provera trenutnog znanja, koji treba da pokaže koliko su spremni i šta je još potrebno da eventualno nauče kako bi upotpunili svoje znanje za završni ispit“, rekao je Ružić.

Probni završni ispit održaće se u školama, u grupama ne većim od 15 učenika, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Test se ne ocenjuje, a traje dva sata.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je ispitna pitanja koja su dostavljena školama preko nadležnih školskih uprava. Direktor Zavoda Branislav Ranđelović rekao je da su zadaci pripremljeni u skladu sa važećim predmetnim standardima u obrazovnom sistemu, kao i u skladu sa programima i sadržajima predmeta koji se testiraju.

Ružić će u subotu posetiti Osnovnu školu „Josif Pančić“ na Banovom brdu i razgovaraće sa učenicima koji polažu probni završni ispit, navodi se u saopštenju.

Izvor: Danas