Foto: Printscreen N1
Reklame

U jeku predizborne kampanje predsednik Srbije otvorio je stadion u Zaječaru. Novu fabriku Aptiv, koju je Zaječarcima obećao u prethodnoj predizbornoj kampanji, još uvek nije. Ispod gomile šuta i otpada, ostao je zaboravljen „kamen-temeljac“ i obećanje o 2.500 novih radnih mesta.

Molio je i molio irsku kompaniju Aptiv, žalio se pred lokalne izbore 2021. godine Aleksandar Vučić.

„Baš za Zaječar sam molio“, rekao je 22. marta 2021. godine, pet dana uoči lokalnih izbora Zaječaru.

I baš za Zaječar, jednu od tri lokalne samouprave sa lokalnim izborima, u tom trenutku u zemlji. Baš u Zaječar je došao pred predizbornu tišinu i baš Zaječarcima obećao 2.500 novih radnih mesta.

Kiša je lila. I dok je Vučić pokušavao da otvori kišobran, tog 22. marta, uoči lokalnih izbora u Zaječaru novinarka ga je pitala.

RTS: Kada će početi da radi fabrika i da otklonimo one sumnje koje su u međuvremenu izricane u vezi sa tim, da fabrika neće ni početi da radi i da neće biti radnih mesta u Aptivu?

„Oni već sada zapošljavaju 250 ljudi i zaposliće do juna, koliko sam razumeo, još 250 i onda će da krenu u ‘braunfild’ objektu da rade. Nova fabrika kreće sa izgradnjom u septembru, oktobru najkasnije i to će biti završeno do decembra 2020. godine“, rekao je tada Vučić.

Na mestu na kojem je u martu 2021. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio kamen temeljac za izgradnju fabrike Aptiv u industrijskoj zoni, oko dve i po godine kasnije, umesto fabrike samo kamenje.

„Temeljca“ ni od korova. Korova i đubradi na sve strane, a fabrike nigde.

Aleksandar Vučić je uoči samog glasanja na lokalnim izborima u Zaječaru, tog marta 2021. godine, na mestu na kojem se danas nalazi sve osim fabrike rekao da će njena izgradnja biti inspiracija investitorima koji će doći u Zaječar kada vide kako sve tamo izgleda.

Upravo je u tome kako to tamo danas izgleda, možda odgovor na pitanje zašto je ova industrijska zona prazna.

Asfalt koji je 2021. bio nov, sada puca. Na mestu gde je trebalo da bude fabrika, nema kamiona koji izvoze robu proizvedenu u Zaječaru.

„To je ono što menja sliku… Posle toga će doći i neke druge kompanije kada budu videle da je ovde došao Aptiv. Videće da smo napravili trafo-stanice, vodovod, kanalizciju, dobru putnu mrežu, to je za budućnost Zaječara, i ne samo Zaječar već celog Timočkog okruga“, rekao je u martu 2021. godine Vučić.

Aptiv u Zaječaru danas radi u „nasleđenim“ prostorijama, u obimu o kome se govorilo kao o početnom, dok ne nikne novo fabričko zdanje. To se nije desilo, ali je nikao stadion, ponosno prkoseći svim „nevernim Tomama“.

Izvor: N1

Reklame