Marko Živadinović (27) iz Zaječara, avgusta meseca prošle godine, otvorio je radnju u kojoj se prodaje Babl ti. Za Glas Zaječara kaže da je došao na ideju da deo Kine „preseli“ u Zaječar, pošto je nekoliko godina najmnogoljudnija zemlja bila njegov dom.

Prema rečima našeg sagovornika, pored zgrade gde je živeo, bila je Babl ti porodavnica, i ističe da je bio redovni gost.

“Često smo prijatelji i ja tamo odlazili. Dani su prolazili, a ja sam shvatio da sam zavoleo to piće. Kada sam se vratio iz Kine, hteo sam da parče Kine donesem u Srbiju, tako da sam ovde otvorio Babl ti kafić”, objašnjava Marko svoje početke kako je saznao šta je Babl ti.

Sagovornik Glasa Zaječara kaže da je Babl ti tajvansko piće, ali je postalo popularno i u Kini. Dodaje da ima puno različitih ukusa.

“Originalni ukus je tapioka, koji se dobija od korena tapioke. Tapioka je koren jedne biljke koja raste na Tajvanu. Prenet je u Kinu, a zatim se proširio po celom svetu”, objašnjava Marko od čega se pravi Babl ti.

Ističe da se prah tog korena meša sa braon šećerom, vodom, a zatim se rola u kuglice. Zatim se kuva, pa se ostavi da nabubri, a zatim meša sa mlečnim prahom i mlekom. Zatim se od njega dobija originalni Babl ti.

“Mi pored toga imamo i Poping bobu. To je boba koja je punjena sirupom i puca u ustima. U to se zatim doda zeleni čaj sa ukusom sirupa”, objašnjava naš sagovornik.

On kaže da su Zaječarci od prvog dana prihvatili novo piće.

“Mališani ga vole, i sviđa im se. Hvale ga dosta. Stariji su malo zbunjeni, ali kasnije se vraćaju i kažu da je piće odlično”, objašnjava on kako Zaječarci reaguju na Babl ti.

Naš sagovornik kaže da je na početku pored ovog neverovatnog pića iz daleke Kine, pokušao da prodaje i krofne, za koje je, kako kaže, emotivno vezan, pošto ih je prodavao u Grčkoj.

“Međutim shvatio sam da prodaja ne ide dobro, i da se ne isplati da ih više pravim. Zatim sam ubacio Takis. To je pecivo iz Meksika koje se meša sa deset vrsta začina u male rolnice. Mi stavljamo po devet komada”, ističe Marko.

Kaže, da kada je video da su Zaječarci pozitivno reagovali na hranu iz Meksika, ubacili su i kinesku hranu.

“Zaječarcima se sviđa kineska kuhinja, tako da smo ponudu proširili. Zatim smo ubacili i meksičku hranu – burito, a na kraju od pre mesec dana, prodajemo i suši”, kaže on.

Sagovornik Glasa Zaječara, kaže da je bio skeptičan kada je rešio da ubaci suši, ali nije ni sanjao da će Zaječarci tako pozitivno reagovati.

“Svi su oduševljeni, a ja sam zbunjen”, kaže on.

Marko je inače u Kini radio oko dve godine, i predavao je engleski jezik.

“Živeo sam u Šendženu. Dopada mi se način života u Kini. Mogu reći da sam oduševljen tom zemljom. Oseća se da se Kina razvija velikom brzinom”, kaže on.

Na naše pitanje da uporedi način života kod nas i u Kini, Marko odgovara:

“Tamo svako gleda da ima svoj biznis, a ne kao kod nas, da se negde zaposli i to je to. Mnogo su vredni i svi imaju svoje male radnje. Što se standard tiče, raste iz meseca u mesec. Bogata zemlja, a cene su kao kod nas, čak je i jeftinije”, zaključio je on.

Ako volite kuhinju iz Azije, onda je Babl ti u Zaječaru pravo mesto za vas. Nalazi se pored srednjoškolskog centra, kod nekadašnje NIS pumpe (bivši Mladi maj).

Reklame