Foto: Pixabay / stevepb

Snabdevanje vodom već neko vreme noćna je mora meštana Vratarnice i Velikog Izvora.

Zbog nagomilanih dugovanja, iako ne samo krivicom meštana, meštanima Vratarnice krajem jula zaječarski „Vodovod“ zavrnuo je slavinu, a istu sudbinu doživeli su i meštani Velikog Izvora.

Snabdevajući se delom kroz seoske vodovode, koji su još uvek očuvani i u funkciji, da lekom i kroz bunare u kojima je kvalitet vode pod velikim znakom pitanja – što je slučaj u Vratarnici, meštani su zadovoljavali potrebu za pitkom vodom.

Nepoznati počinioci okončali su sušu u Vratarnici priključivši selo na vodovod neovlašćeno, zbog čega su podignute krivične prijave, a ovo selo je već danima bez vode na očaj meštana koji redovno plaćaju vodu.

Od večeras i slavine u Velikom Izvoru ponovo su suve.

Kako smo upravo saznali, Velikoizvorcima je JKP Vodovod zatvorio vodu u 18h. Od računa koji je iznosio 647.000 dinara, meštani su skupili blizu 530.000 dinara. Interesantno je i to da prethodni saziv MZ (2014-2018), „Vodovodu“ nisu preneli ni jedan dinar od marta 2014. godine.

Novi saziv mesne zajednice koji je sastavljen od ljudi iz grupe građana „Za naš Veliki Izvor“, samo u periodu od 25. jula do 14. septembra 2018. vodovodu uplatio je blizu 1.200.000 dinara.

Sa „sušom“ će se uskoro suočiti i meštani Rgotine, koje, najverovatnije ovih dana očekuje isključenje sa vodovodne mreže.

Problem vodosnabdevanja u seoskim mesnim zajednicama u kojima je pod (ne)jasnim okolnostima došlo do gomilanja abnormalnih dugova postao je gorući problem, a meštani strahuju od zaraze koja bi ih mogla zadesiti ako suša potraje.

Reklame