Foto: Pixabay / geralt

Kada je 1898. godine u Srbiji telefonski saobraćaj postao javni, započelo se sa uvođenjem telefona u kuće Beograđana koji su u ovom neobičnom izumu prepoznali budućnost.

Međutim, desilo se nešto sasvim neočekivano. Relativno brzo zauzeto je prvih 12 telefonskih brojeva, a onda je kod broja 13 nastao tajac.

Niko nije želeo ovaj broj.

Modernizacija Beograda nastavila se tako što je malerozni broj dodeljen čoveku čije je prezime bilo dovoljno talično, Ljubi Srećkoviću, za potrebe beogradske klanice.

Strah od broja trinaest, triskaidekafobija, popularizovan je u moderno doba, ali nikako se ne može reći da je u moderno doba i nastao.

Kada je tačno i kome prvom palo na pamet da postoji kobna povezanost između broja trinaest i petka, ne zna se – ali svaka kultura ima neko svoje objašenjenje.

Stari norveški mit govori o večeri koju je priredilo dvanaestoro bogova, a na koju je nepozvan upao trinaesti što je, naravno, imalo katastrofalne posledice.

U hrišćanskim kulturama rasprostranjeno je verovanje da je poslednjoj večeri prisustvovalo trinaestoro ljudi, što je rezultiralo stradanjem Hristovim, do koga je došlo u petak. U petak je, navodno, počeo i potop, Eva je Adama navela na greh, a Kain je ubio Avelja.

Međutim, valja napomenuti da se u hrišćanstvu sujeverje smatra grehom, pa samim tim ova pobrojana verovanja treba posmatrati kao praznoverje.

Prema Gregorijanskom kalendaru najveća je verovatnoća da će 13. u mesecu pasti baš u petak nego bilo koji drugog dana u nedelji. Zapravo, u bilo kom periodu od 400 godina, 13. pada u ponedeljak 685 puta, utorak 685 puta, sredu 687, četvrtak 684, petak 688, subotu 684 i nedelju 687 puta.

Opustite se – danas je dan kao i svaki drugi.

Ukoliko vam crna mačka pređe put, to je siguran znak da je sirota životinja nekud pošla. Sve ostalo je samo plod vaše mašte.

Izvor: Glas Zaječara / Opusteno.rs

 

 

 

 

Reklame