Foto: Glas Zaječara Milan Stanković

U Osnovnom javnom sudu u Zaječaru danas je otpočeo krivični postupak protiv  Milana Stankovića pomoćnika gradonačelnika Zaječara i predsednika Gradskog odbora SNS, zbog nasilja u porodici. Javnost isključena sa suđenja.

Novinari portala Zaječar Online i Glas Zaječara uredno su prijavili sudu prisustvo na današnjem suđenju koje je odobreno od strane suda, da bi u sudnici proveli 10-ak minuta nakon čega su udaljeni uz obrazloženje da sud isključuje javnost iz postupka pozivajući se na član 363 “Interes maloletnika”.

Osnovni javni tužilac je sudu ostavio da donese odluku da li javnost treba da bude prisutna na suđenju jer okrivljeni i oštećena imaju dvoje maloletne dece, dok je branilac oštećene rekao da je prisustvo javnosti poželjno zbog sprečavanja nekih sličnih situacija i zato što je okrivljeni javni funkcioner kao i da ne postoji mogućnost da se prisustvom javnosti ugrozi nacionalna bezbednost kao i drugih opravdanih interesa u demokratskom društvu.

Sudija u ovom postupku je na kraju doneo odluku da se javnost isključi  sa suđenja uz obrazloženje “interes maloletika” .

Na današnjem suđenju u svrhu svedoka okrivljenog trebalo je da svoje iskaze daju gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ( koji se nije pojavio na sudu iako je uredno pozvan). Prisutni su bili član gradskog veća Vujadin Milošević i još nekoliko svedoka.

Postavlja se pitanje zašto je sud doneo ovakvu odluku baš u ovom trenutku, kad je u prošlom potupku dozvolio prisustvo javnosti.