Reklame

„Utvrđuje se da je Sporazum o reprogramu duga za uslugu vodosnabdevanja br. 4796 od 29.12.2016. godine nezakonit i ništav, zaključen suprotno važećim propisima, pa se poništavaju sve pravne posledice koje je navedeni sporazum proizveo u odnosu na mesnu zajednicu Veliki Izvor“ stoji između ostalog u presudi Višeg suda u Zaječaru.

Mesna zajednica Veliki Izvor tužila je JKP „Vodovod“ Zaječar zbog Sporazuma o reprogramu u visini od blizu 15 miliona dinara, koji je JKP „Vodovod“ 2016. godine potpisao sa predsednikom tadašnje mesne zajednice, ali bez odluke Saveta mesne zajednice, što je, prema presudi Višeg suda u Zaječaru, protivzakonito.

Predsednik MZ Veliki Izvor Neli Nikolić izjavio je da je Mesna zajednica morala da tuži JKP „Vodovod“ jer bi u suprotnom bilo obustavljeno vodosnabdevanje Velikog Izvora.

Neli Nikolić – predsednik MZ Veliki Izvor

„Moja dužnost i dužnost ove mesne zajednice je ta da branimo interese sela, u ovom slučaju smo morali da tužimo Vodovod, u suprotnom selo bi bilo isključeno sa vodovoda još juna 2018. godine. Inače, tužbu smo pustili zato što je reprogram potpisan bez odluke nekadašnjeg Saveta mesne zajednice, a to je protivzakonito. Do sada ni jedno selo nije imalo smelosti da tuži ni vodovod kao niti bilo koju drugu opštinsku firmu, mi smo tužili i dobili spor. Interes Velikog Izvora je u pitanju.“

U svojstvu svedoka saslušani su i Živojin Kalčić, tadašnji predsednik Saveta mesne zajednice Veliki Izvor i Marko Paunović tadašnji direktor Vodovoda koji su i potpisnici spornog sporazuma.

Kalčić je izjavio da je na potpisivanje sporazuma došao „na poziv Šoršokanovića“ i da ga je potpisao zato što mu je rečeno da će tako sprečiti isključenje sela sa vodosnabdevanja, da se sve odigralo brzo i da nije imao vremena da sazove sastanak Saveta Mesne zajednice. Paunović je potvrdio da je takođe potpisao Sporazum, da mu je poznato i da su od mesne zajednice naplaćene i tri rate po tom Sporazumu, kao i da je i Gradska uprava Zaječar bila upoznata sa Sporazumom i da je dala saglasnost.

Prema svedočenju Kalčića, Sporazume o reprogramu potpisali su i predstavnici drugih mesnih zajednica, pa je pitanje da li će i one sada podneti tužbe.

Protiv ove presude, na osnovu koje Vodovod Velikom Izvoru na ime naknade sudskih trošova mora da isplati i 310.500 dinara, dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Nišu u roku od 15 dana.