Danas je u sali u Kotlujevcu održana 39. sednica Skupštine grada Zaječara. Potvrđen je mandat novomom odborniku, dok su oko 4. i 5. tačke diskutovali odbornici opozicije, dr Nenad Ristović i Miloš Stojadinović.

Miloš Stojadinović, odbornik i predsednik Demokratske stranke u Zaječaru kazao je da je današnja sednica najavljena po hitnom postupku zbog usklađivanja mera i poboljšanja sprovođenja mera Štaba za vanredne situacije grada Zaječara.

„U Odluci o izmenama i dopunama Odluke u rasporedu radnog vremena obavljanja trgovinske, ugostiteljske, i zanatske delatnosti, mi imamo ovde ćlan koji kaže, član 10a, izuzetno kada se proglasi vanredna situacija na teritoriji grada Zaječara, ili kada se drugim aktom, nadležnog organa, propisane mere sprečvanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, primenjuje se radno vreme trgovinskih, ugostiteljskih, i zanatskih objekata, koje propiše Štab za vanredne situacije grada Zaječara. Mene sada interesuje, ako mi sada donosimo ovaku izmenu odluke danas, da li to znači, da je ŠVS do sada mimo zakona propisivao radna vremena ovih objekata?“upitao je Stojadinović.

On je istakao i to da ne vidi potrebu da danas, dosta vremena nakon uviđenja vanredne situacije, donosi ovakva odluka, da ŠVS, može da odredi vreme rada objekata, a da je do sada određivao bez ove odluke.

„Da li to znači, da ugostiteljski, trgovinski na teritoriji grada Zaječara, mogu da utuže grad na osnovu toga što im je određivao radno vreme mimo zakona. Ja ne znam, ali čim se ova odluka danas donosi, znači da ŠVS nije imao prava da im određuje radno vreme. Pošto nismo imali izvestioca, da nam objasni zašto se ovakva izmena unosi, kao sve što radite, radite tako, čisto da prođe, nećete ništa da obrazložite, moje je da naslućujem, i da se plašim da ste opet pogrešili u primeni propisa, čim danas to donosite“kazao je Stojadinović.

Stojadinović se dotakao i člana 12, stav 1, posle tačke 8, dodaje se nova tačka koja glasi „Obavlja delatnost duže od radnog vremena, koji propiše ŠVS“.

„Molim vas, za malo pismenosti kada donosite Odluke i kada donosite izmene Odluka. Vi već u članu 12, gde propisuje novčanu kaznu, za kršenje odredba ove Odluke, imate pod tačkom 5, obavlja ugostiteljsku delatnost duže od utvrđenog radnog vremena. Ako ste već u odluci stavili da ŠVS može da propiše radno vreme, onda kada ŠVS na osnovu ove Odluke propiše vreme to je dozvoljeno radno vreme i to je kršenje tačke 5.Nema potrebe da se dodaje tačka 9 koja će ponovo reći da ukoliko krši radno vreme, koje propiše ŠVS“kazao je Stojadinović.

Stojadinović je opet podsetio da su se odbornici danas sastali da ŠVS bolje sprovodi mere pošto su se građani prema rečima gradonačelnika opustili, da ne poštuju mere, da policija ne poštuje mere.

„Da pitam vas. Vaša naredba od 26. avgusta 2020. godine ŠVS-a grada, tačka 4 kaže Zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizacija sportskih manifestacija, sa publikom i drugim zabavnih manifestacija. Šta ste radili prošli vikend? Četiri manifestacije je grad Zaječar organizovao. Prošlog vikenda ste kršili vašu naredbu. Onda se ljutite na građane Zaječara. Kako vas nije sramota to da radite?“kazao je Stojadinović.

Stojadinović je objasnio šta je još danas bilo pred odbornicima, a predstavljeno je kao mere za suzbijanje pandemije. Prema njegovim rečima Član 22 je zabranjeno je odlaganje komunalnog i drugog otpada iz dvorišta, stambenih, poslovnih objekata van predviđenog mesta.

„Da, to je mera koja suzbija pandemiju. Dalje ste prebacili JKP „Vodovodu“, kontrolu nad jezerom u Grlištu. I to je mera za suzbijanje pandemije. I onda tačka 71, gde je najveći problem grada Zaječara, trenutno, koliko ja vidim, verovatno to što građani piju pivo ispred prodavnice. Znači to je ono što menjamo u ovoj Odluci“.objasnio je Stojadinović.

Prema njegovi rečima, izgleda da nije problem što neki ugostiteljski objekti izuzetno bliski ovoj vlasti, organizuju svaki drugi dan srednjoškolske žurke, ali je problem, za nekog ko nema para da popije pivo ili sok u kafiću, da sedi ispred prodavnice i pije pivo ili sok.

„Ne bode vam oči što na Strongmenu, ste načičkali ljude na tribinama Popove plaže, jedne do druge, bez mera zaštite, ali vam bode oči zašto neko sedne ispred prodavnice da popije pivo ili sok. Šta da rade ljudi po selima koji nemaju kafane i kafiće, i prodavnice su jedino mesto za socijalizaciju?“- upitao je Stojadinović.

Zatim je on upitao ko to tumači šta je neposredna blizina? Kako se to tumaći. Da li je to metar, manje ili više. 

„Znači, mi smo se ovde sakupili da donesemo Odluku da se zabrani ispijanje sokova ili piva ispred prodavnice, pošto će to popraviti epidemiološku situaciju u Zaječaru. Genijalno. Ja se divim vašoj genijalnosti gospodine Zankov, kao i predlagačima. Divim se ovoj Odluci kao i Odluci da objekat koji ima baštu veću od 100 metara, može da ima živu muziku, a manji ne“.- kazao je on.

Miloš Stojadinović, podneo je amandman na ove odluke, ali je skupštinska većina odbila ovaj amandman.

Reklame