Prema rečima Miloša Stojadinovića predsednika GrO Demokratske stranke u Zaječaru, šlagvort za ovo konferenciju dao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. Stojadinović je zamolio gradonačelnika grada Zaječara da građane grada na Timoku ne uvlači u unutarstranačke sukobe u Srpskoj naprednoj stranci, između njega i možda ministra Stefanovića. On se osvrnuo i na to da Ničić krivi građane, a pritom organizuje manifestacije. Stojadinović je kazao da, Gradska apoteka čiji je osnivač Grad Zaječar, čiji je direktor poslanik Srpske napredne stranke prodaje zaštitne maske u gradu Zaječaru po ceni od 40 dinara.

Povod konferencije je aktuena epidemiološko stanje u našem gradu. Na konferenciju su dominirale dve teme. Prvi deo se odnosio na sprovođenje mera koje je Krizni štab sproveo u našem gradu, a drugi je spremnost za početak školske godine u našem gradu – Gradske uprave i Kriznog štaba grada Zaječara.

„Ovde kada kažem da ćemo pričati o merama ne kažem da ćemo pričati o merama koje se sprovode u bukvalnom smislu, niti kritikovati, jer ja nisam stručan za to. Te mere nas, tako da kažem ni ne intersuju, jer su ponekad bile i jako glupe, kao ona mera kada je u jednom trenutku bilo zabranjeno da rade second hand šopovi, a bilo  je dozvoljeno da rade butici. Ali, hoću da pričam o sprovođenju mera na teritoriji grada Zaječara“ istakao je Stojadinović.

Prema rečima Stojadinovića, šlagvort za ovu konferenciju za štampu dao je gradonačelnik grada Zaječara Boško Ničić lično, izjavom prvom da je za stanje epidemiološko u ovom gradu prvenstveno odgovorni policija i tužilaštvo, a kasnije je u „Kurir“-u izjavio da su odgovorni građani, odnosno da su se građani grada Zaječara opustili.

„Sada, kada pričamo o samoj policiji ja bih zamolio gradonačelnika grada Zaječara da građane grada Zaječara ne uvlači u unutarstranačke sukobe u Srpskoj naprednoj stranci, između njega i možda ministra Stefanovića, koji zajedno sede u Predsedništvu Srpske napredne stranke, jer to građane Zaječara ne interesuje, kao i da nas ne uvlači kada kaže da su ugostitelji krivi u borbi između SNS kartela iz Knjaževca i Zaječara. Takođe, bih ga zamolio da ne krivi privrednike, jer privrednici moraju da rade, a naš grad je za privredu izdvojio za ove četiri godine manje nego što je izdvojio za bruto platu pomoćnika gradonačelnika Zaječara zaduženog za privredu. Građani, građani su posebna priča. Kako možete da očekujete da građani pre svega veruju kad nešto kažete, ako ste lagali o početku epidemije da biste skupili potpise za izlazak na izbore, ako ste posle toga lagali da je epidemija gotova, da bi građani  izašli na te iste izbore, i kako sada građanin da veruje da je ono što radite i ono što predlažete ispravno, i da ćete zaštititi njihovo zdravlje i njihove živote“.kaže Stojadinović.

Stojadinović je kazao zašto je želeo da pre svega priča o odgovornosti Gradske uprave i Kriznog štaba.

„Ono što bih hteo da naglasim je kako možete da na odgovornost pozivate građane, ako ste samo za prošli vikend u gradu Zaječaru organizovali tri masovne, odnosno četiri masovne manifestacije? Organizovali ste Dane hrišćanske kulture, festival, organizovali ste snimanje emisije „Prelo u našem sokaku“, organizovali ste takmičenje u Strongmenu, i organizovali ste seoske sportske igre, gde smo jasno po slikama sa tih manifestacija videli da se mere nisu primenjivali, posebno hoću da izrazim nezadovoljstvo merama na takmičenju strongmena, gde su na tribinama na Popovoj plaži ljudi bili načičkani jedan do drugog ne poštujući nikakve mere, a takmičenje je bilo pod pokroviteljstvom grada Zaječara“.- istakao je on.

Stojadinović je kazao i to da su čekali da prođe neko vreme da bi mogli o školi da pričaju i hteli su da vide kako će Krizni štab, odnosno Gradska uprava spremiti početak školske godine. On kaže da je to, za sada, vrlo tužno, da su škole dobile po nekih 12 litara alkohola, po nekih 200 do 500 maski za zaštitu, i da nisu dobili bezkontaktne toplomere.
„E, sada, cena litra alkohola, nabavna cena litra alkohola je 226 dinara, nabavna cena maske je 9 dinara, nabavna cena bezkontaktnih toplomera je 10.000 dinara u maloprodaji, nemam velikoprodajnu cenu, ali me interesuje sada kako to da je grad Zaječar u sred epidemije, odnosno pandemije, potrošio oko 780.000 dinara na snimanje „Prela“ o kome sam pričao. Za tih 780.000 dinara Grad Zaječar mogao da kupi duplo više alkohola za škole, duplo više maski i da svakoj školi ponaosob dostavi bezkontaktni toplomer, a da ne pominjem da su neke škole orgaizovale Savete roditelja gde su od roditelja zahtevali da prikupe sredstva za bezkontaktne toplomere“.objasnio je Stojadinović.
On takođe ističe da je u poslednjem rebalansu Budžeta Grada Zaječara deo sredstava predviđen za škole skinut sa budžeta i da naše škole nemaju sredstava za nabavku ovih dezinfekcionih sredstava. Ta dezinfekciona srdstva su uglavnom u svim školama pri kraju ili su nestala. Direktori nekih škola roditeljima tvrde da se čeka javna nabaka.
„Meni ostaje da pitam kako se čeka javna nabavka za dezinfekciona sredstva, za maske, a ne čeka se javna nabavka za asfaltiranje ulica firme iz Donje Mutice, o kojoj ništa ne znamo šta radi prilikom asfaltiranja ulica, jer se najverovatnije to proteže kroz letnje održavanje, ali asfaltiran je bez tendera i teren u Lubnici, i teren u Zvezdanu od strane iste firme, i sve je to moglo bez tendera, ali zaštitna sredstva za našu decu, za decu Zaječara nisu obezbeđena u dovoljnoj količini“.ističe on.
Stojadinović napominje da niko, ali niko iz Gradske uprave Zaječara nije uzeo u obzir da neka deca nisu u mogućnosti, odnosno da roditelji nisu u mogućnosti da nekoj deci obezbede računar ili tablet kako bi pratili deo nastave koji se obavja kao onlajn.
„Da naša gradska uprava recimo nije dala ove godine četiri miliona na televiziju čiji je direktor šurak gradonačelnika Zaječara, a koja se recimo ne pojavljuje na koferencijama opozicije, jer njih očigledno ne intresuje javni interes Grada Zaječara, četiri miliona su dobili, za tih četiri miliona Grad Zaječar je mogao da kupi recimo 400 tableta, nekih najjeftinijih tableta i svako odeljenje zaječarskih osnovnih i srednjihi škola bi imalo po jedan tablet ukoliko neko dete iz tog odeljenja nema čime da prati onlajn nastavu“-objsanio je on.
Stojadinović je kazao i to da, Gradska apoteka čiji je osnivač Grad Zaječar, čiji je direktor poslanik Srpske napredne stranke prodaje zaštitne maske u gradu Zaječaru po ceni od 40 dinara.
„Nabavna cena im je 9. AKo su neke stvari bile čudne meni je bilo čudno 300% cene, ako se to ne naziva profiterstvo  u vreme epidemije, ja onda ne znam šta je, ali to je apoteka čiji je osnivač Grad Zaječar. I ta deca koja ne dobijaju maske, jer škole nisu dobile dovoljnu količinu, moraju da idu sa maskama u školu, jer su to propisana pravila, roditelji moraju da im kupe maske, i moraju  – gle čuda, da im kupe maske možda baš u toj apoteci koja te maske prodaje po 300% većoj ceni nego što je nabavna cena, a – gle čuda, direktor te apoteke je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Srpske napredne stranke“zaključio je Stojadinović.
Današnju konferenciju za štampu pratili su TINA, TV Melos, Zaječar Onlajn i Glas Zaječara. Mediji koji su dobili novac za sufinansiranje projekata od grada Zaječara, uredno su dobili pozive, ali se nisu pojavili da isprate konferenciju za novinare i izveste javnost, šta je na njoj rečeno.
Reklame