Foto: Milan Milovanović

Viđeniji i imućniji Zaječarci ostavili su za sobom veliki broj javnih česama – kako na jednoj piše: savremenicima na korišćenje, a generacijama koje dolaze za primer.

Jedna o mnogobrojnih javnih česama je i Pajićeva česma.

U knjizi Miodraga Velojića „Zaječarske javne česme“ o Pajićevoj česmi piše:

„Pajićeva česma se nekada nalazila „na kraju varoši“ u blizini nekadašnje Pajićeve vunovlačare i mlina. Na staroj česmi koja je porušena poslednjih decenija 20. veka pisalo je: „Izgrađena 1928. godine. Dubina 116 metara. Pod upravom predsednika opštine Nikole Stamenkovića“.

Gvožđarska radnja pod nazivom „Đorđe Pajić i sin“ je jedna od najstarijih u Zaječaru, postojala je još daleke 1863. godine. Iz dnevnika koji je vođen u trgovini „Đorđa Pajića i sina“ vidi se da su u periodu od 1888. do 1898. g, pored standardnih proizvoda, u njoj prodavane i osnovne životne namirnice.

Česma koju su podigli potomci Đorđa Pajića imala je prvih godina po izgradnji dve cevi, od kojih je jedna vremenom presušila. Stara česma je obnovljena 1984. godine. Izvođač radova bio je Miodrag Ivanović, sopstvenik samostalne bunardžijske radnje iz Rume. Bušenje je izvršeno do dubine od 171 metra, a voda se koristila iz vodonosnog sloja koji se nalazio na dubinama od 113 do 118 metara. Proticaj vode prilikom renoviranja 1984. godine iznosio je 30,00 l/min, a prilikom merenja 2005. godine 0,96 l/min“

Foto: Milan Milovanović

Pajićeva česma definitivno je presušila 2014. godine. Od tada do danas povremeno bi se pojavila voda, ali bi već sa prvim letnjim vrelinama cev ostajala potpuno suva.

Prošle godine ponovo se na jednoj od cevi javila dragocena voda, a danas je na adresu naše redakcije stiglo nekoliko fotografija na kojima se vidi da voda teče, ne baš, ali skoro kao nekada – na radost mnogih, naročito starijih meštana iz ovog kraja, kojima je dan bio nezamisliv bez vode sa čuvene Pajićeve česme.

Stižu li bolji dani za Pajićevu česmu?  Da li je voda sa ove česme ispravna za piće?

Apelujemo da se to što pre proveri, kako bi naši sugrađani mogli bez straha da uživaju u dragocenoj i nezamenljivoj tečnosti koju ova česma ponovo daje!