Reklame

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je danas da broj pregleda u prijemno-trijažnim centrima ne opada, kao ni broj prijema i da zabrinjava trend da u poslednje vreme dolaze pacijenti s ozbiljnijim i težim kliničkim slikama koji su nekoliko dana pokušavali da se leče kod kuće.

„Od marta pozivamo da se ova bolest ne leči samostalno, u kućnim uslovima, bez konsultacija sa lekarima u kovid sistemu“, apelovao je Stevanović, nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

On je rekao da je očigledno da neki još ne vide da je ogroman broj obolelih, pozivitnih, da se bolnički kapaciteti permantno pune, a da je broj pacijenata na intenzivnoj nezi, sa teškim kliničkim slikama, sve veći.

Zato je ponovo razmatrana mogućnost da se, bez obzira na početak rada kovid bolnice u Batajnici, još racionalnije iskoriste kapaciteti.

“Svi pacijenti kojima nije potrebna kiseonička potpora razmeštaće se u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom. Broj preglada u trijažnim centrima ne opada, a zabrinjava da nam se u poslednje vreme javlja sve više pacijenata s teškom kliničkom slikom koji su se lečili sami i kod kuće”, rekao je Stevanović.

On je još jednom apelovao na građane da poštuju mere jer nam u ovom trenutku, kako je rekao, samo to može pomoći.

Vladimir Đukić, direktor KBC „Dr Dragiša Mišović“ naveo je da su kapaciteti prenapregnuti.

“Imamo skoro 350 pacijenata, od toga 90 u jedinicama intenzivne nege. Pacijenti su izuzetno teški. Ima dosta majki sa decom, dosta trudnica koje zahtevaju lečenje više doktora. Bolnica u Batajnici je značajno relaksirala kapacitete, ali i to će biti nedovoljno. Ona je popunjena sa 320 pacijenata za dva i po dana. Ostali delovi zdravstvenog sistema su prenapregnuti”, kaže doktor Đukić.