Reklame

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović danas je izjavio da je sve veći broj mlađih pacijenata obolelih od kovid 19 koji imaju ozbiljni kliničku sliku i upalu pluća.

U novom talasu tok bolesti je, kako je rekao, nepredvidiv – ima pacijenata koji od samog starta imaju tešku kliničku sliku, dok drugi na početku imaju blaže simptome koja traje nekoliko dana, a onda se stanje maglo pogoršava, prenosi sajt Covir19.rs.

“Tok ove bolesti je kod nekih pacijenata nepredvidiv i neophodno je stalno praćenje. Pacijenti koji na početku imaju blažu kliničku sliku mogu da se leče i u kućnim uslovima, ali je neophodna stalna kontrola”, rekao je Stevanović.

Kod pacijenata obolelih od kovid 19, klinička slika je takva da obično zahteva dugotrajnu terapiju – dve, tri nedelje lečenja.

“To je razlog zašto su nam neophodni dopunski bolnički kapaciteti. Naša strategija je da pratimo situaciju iz dana u dan, da se trudimo da idemo bar jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje ne ostane bez mesta u bolnici”, rekao je Strevanović.

Apelovao je na građane da kontakte svedu na minimum, a da se proslave i putovanja odlože dok se situacija “malo ne smiri”.

“Svaki kontakt je rizik za prenos virusa”, upozorio je Stevanović.

Izvor: Covid19.rs, Insajder