Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, imunolog Goran Stevanović izjavio je da korona virus neće u maju ili junu jednostavno da nestane, već će se verovatno zadržati mnogo duže, tako da gradjani moraju da nastave da poštuju propisane mere.

„Rizik će se povećavati s ponovnom cirkulacijom stanovnika, a naročit rizik su velika kretanja izmedju kontnenata i država, atemere u vezi s tim po mom mišljenju treba poslednje relaksirati, jer ovo nije epidemija koja će samo stati i da možemo da je zaboravimo“ rekao je Stevanović za RTS.

Dodao je da je zdravstveni sistem Srbije sada spremniji od dijagnostike, preko privremenih bolnica,  testiranja, obučenih medicinskih radnika.

Na početku osme nedelje epidemije, rekao je Stevanović, Infektivna klinika ima nešto manje pacijenata, popunjena je oko 80 odsto, a četvoro ljudi je na respiratoru.

Najteže je, rekao je, bilo u petoj nedelji, kao i na početku, kada je „lekare zaprepastila agresivnost virusa“ i koliko brzo može da dovede do sloma ljudskog organizma.

Stevanović je istakao da su boljoj slici doprinele sve preduzete mere, a boljitak se osetio kad su skoro svi gradjani prihvatili socijalnu distancu.

Izvor: Beta