Reklame

Direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović izjavio je da se nazire kraj epidemije koronavirusa i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja. On je međutim naglasio da je još rano da se kaže kada će biti kraj.

„Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom juna, a iza toga možda i duže“, naveo je Stevanović za RTS.

On je rekao da se epidemija smiruje, odnosno da su sve mere koje su rađene dovele do toga da se broj obolelih smanjuje.

S druge strane, dodaje Stevanović, pojava novih žarišta je nešto što je očekivano i što će se dešavati i narednih nedelja i što zahteva oprez.

U prilog tome, kaže Stevanović, stižu i novi podaci iz drugih zemalja koji govore da se epidemija još nije u potpunosti ugasila i da ne smemo da se opuštamo.

„Može se očekivati ponovni porast broja obolelih, ako se ne budu poštovale mere prevencije u zatvorenom prostoru, a nova žarišta će svakako uticati na povećanje ukupnog broja obolelih“, ukazao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, pojava novih žarišta je i razlog zbog čega se ne smanjuju kovid kapaciteti, jer zdravstveni sistem mora biti spreman za svakog obolelog.

„Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom celog juna, a iza toga možda i duže“, naveo je Stevanović.

Ističe da se nazire kraj epidemije, da smo prošli najgore i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti suviše je rano da se kaže.

„Ono što je najbitnije jeste da vidimo kako će sa popuštanje mera, ali i naše ponašanje odrziti na ukupan broj obolelih, to ćemo videti za pet do sedam dana“, rekao je Stevanović.

Ukazuje da je na Infektivnoj klinici popunjenost 70 odsto i da je u ovom trenutku samo jedan pacijent na respiratoru.

Ono što se sada dešava jesu oscilacije u broju pregleda, reako je Stevanović i dodao da je krajem prošle nedelje bilo njih oko 50, a noćas 81, što govori da se epidemija ne gasi, ona se polako smiruje, ali to smirivanje može da potraje.

Izvor: N1, RTS, Insajder

Reklame