Nebojša Stefanović i Sanja Dimitrijević, foto: Glas Zaječara
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas, uoči nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, da je od početka ove godine više od 620 nasilnika uhapšeno i izrečeno više od 3.200 hitnih mera udaljenja iz stana i oko 6.800 mera zabrane učiniocu da prilazi žrtvi.

„Od 2017. godine, od kada obeležavamo ovaj dan, izmenjeni su zakoni, pooštrene kazne za nasilnike, policijski službenici su obučeni da se uhvate u koštac sa ovim zlom, pojačan je i bolje koordinisan rad svih državnih institucija, ali i saradnja sa nevladinim sektorom“, rekao je Stefanović, a prenelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

On je naveo da su u prethodnim godinama Srbija i njene institucije jasno pokazale da neće biti ni slepe ni gluve na nasilje nad ženama, ali i da im „predstoji još mnogo posla sve dok imaju i jednu ženu koja izgubi život u porodičnom nasilju“.

On je pozvao žene da ne ćute ako trpe nasilje, ali da to prijave i svi koji imaju saznanje da se dešava, „da ne dozvole da bude kasno“.

„To mora biti dužnost svih u Srbiji, jer samo zajedno možemo da pobedimo u ovoj borbi i da gradimo sigurnu Srbiju za naše žene“, poručio je Stefanović.

Izvor: Beta
Reklame