Foto: Glas ZaječaraNebojša Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je u više gradova Srbije večeras došlo do „potpunog ogoljenog nasilja“ u kojem je, po njegovim rečima, povredjeno 10 policajaca, medju kojima i jedan teško sa prelomima obe noge.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da se policija ponašala „potpuno mirno i uzdržano“ tokom večerašnjih protesta i da je trpela da je gadjaju bakljama i kamenicama teškim i po 2-3 kilograma.

„Pripadnici policije su bili izloženi pokušaju linča a niko nema suštinsko objašnjenje zašto, osim da neko nasiljem, mimo volje naroda, dodje na vlast“, rekao je ministar.

Kazao je da je policija krenula da interveniše „kad su im životi bili u opasnosti i kad su krenuli da ih tuku lopatama i ogradama“.

„U Novom Sadu je jedno lice gadjalo policiju Molotovljevim koktelom i to lice je privedeno“, rekao je Stefanović i dodao da je policija povratila kontrolu nad celim prostorom na kom su održavane „nasilne demonstracije“.

Po njegovim rečima, biće priveden svako ko je pokušao da napadne i fizički ugrozi policajce i druge gradjane i da uništava imovinu.

„Najvećem broju privedenih odredjeno je zadržavanje do 48 časova. Tražim od nadležnih tužilaštava da rade svoj posao, samo ih molim da te postupke, u skladu sa zakonom, odrade najbrže moguće da gradjani vide da pravna država u Srbiji funkcioniše“, rekao je ministar.

Naveo je i da je najviše tuča bilo medju samim demonstrantima i da su oni i na društvenim mrežama objavljivali „ko je koga tukao i šta mu zamera“.

Ministar je dodao da će bezbednosni aparat Srbije pažljivo analizirati pojave koje po njegovim rečima, ukazuju da postoje elementi stranog faktora u organizaciji dela demonstracije.

„Danas je najteži dan za moju porodicu jer sam sahranio oca ali Srbija neće nikad izgubiti od nasilnika“, dodao je Stefanović i najavio da će policija tokom noći i narednih dana zadržati snažne patrole u Beogradu i svuda gde bude potrebno.

Izvor: Beta

Reklame