Nebojša Stefanović i Sanja Dimitrijević, foto: Glas Zaječara

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je tokom protesta koji su u Beogradu počeli 7. jula „policija pokazala maksimalnu uzdržanost“, kao i da u noći kada je pokušan upad u Narodnu skupštinu i kada je došlo do najvećih sukoba „sveukupno tokom cele večeri nije intervenisalo više od 200 policajaca“.

Stefanović je za televiziju Pink izjavio danas da je policija sve vreme proteste snimala dronom i kamerama iz Narodne skupštine, kao i da će svi koji su počinili neko krivično delo biti uhapšeni.

Ministar policije je rekao da je nakon protesta u Beogradu 7. i 8. jula uhapšeno preko 150 učesnika protesta, od kojih su neki u međuvremenu pušteni iz pritvora, kao i da je „spin da su pušteni nasilnici sa kojima je vlast imala dogovor (da izazovu nasilje) pa smo ih zato pustili“.

Stefanović je pitao „kojoj to vlasti odgovara nasilje i uništavanje imovine“.

„Juče smo imali taktiku da policija bude manje vidljiva i nije bilo nasilja“, rekao je Stefanović i dodao da su iste snage policije kakve su bile i prethodnih dana bile prisutne sinoć na obezbeđenju Skupštine Srbije, ali da su se nalazile unutra.

Stefanović je rekao i da je „spin da nismo mi dovodili nekog ko pravi nasilje pa smo znali da neće biti nasilja“.

Prema njegovim rečima, iako u četvrtak na protestu protiv vlasti, odnosno protiv predsednika Srpske napredne stranke (SNS) i Srbije Aleksandra Vučića, nije bilo nasilja i taj skup je „bio potpuno nezakonit i neprijavljen“.

Stefanović je naveo i da nije tačno da je bilo kriminalaca među pripadnicima MUP-a koji su intervenisali protiv građana koji protestuju u Beogradu, kakve su se informacije širile preko društvenih mreža, već da je „svako ko je bio tamo i intervenisao u uniformi policije pripadnik MUP-a, a ne kriminalac“.

Stefanović je pozvao građane da ne napadaju policajce tokom protesta, navodeći da su to ljudi koji se bore protiv kriminalaca, i da među njima ima i onih koji su doveli do najvećih zaplena droge u novijoj istoriji Srbije.

Izvor: Danas

Reklame