foto:pixabay

Meteorolozi za danas najavljuju dan bez padavina, što će pogodovati vozačima, ipak u jutarnjim i večernjim satima treba pripaziti na mraz i moguću poledicu zbog niskih tempertura, ali i na maglu i sumaglicu koja smanjuje vidljivost na putevima preko planinskih prevoja, pored rečnih tokova, po kotlinama i dolinama.

Preporuka vozačima je da prilagode brzinu uslovima na putu, korišćenje svetla za maglu i korišćenje bezbednog odstojanja od vozila ispred.

Poslednjih dana, usled čestih promena vremena učestali su i sitni odroni na putevima duž kamenih kosina, u klisurama, usecima i zasecima, a najviše ih ima na putevima Đerdapske magistrale, gde se posebno savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije.

Svi putevi prvog i drugog reda su prohodni, u nižim predelima su mestimično vlažni, a u višim mokri. Na Crnom Vrhu i preko Rtnja ima mestimično raskvašenog snega debljine od 1 do 3 cm.

Vidljivost je mestimično smanjena zbog magle preko Čestobrodice i na Babinom Zubu na oko 50 metara.

Podsećamo vozače da su do 1. aprila po Pravilniku o upotrebi zimske opreme dužni da na automobilu imaju sva 4 zimska pneumatika, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Takođe, van naseljenog mesta obavezno je posedovanje lanaca, ili drugih uređaja za povećenje trakcije.