Foto: Pixabay / mohamed_hassan

U lavirintu svakodnevnih informacija i zavrzlama lako može da se zaluta, pa i da se ponešto zaboravi i pobrkaju lončići, o čemu smo već pisali i na šta ćemo vas podsetiti u nastavku teksta.

Tragom informacija da tradicionalni Maturantski ples možda ove godine neće biti održan u Zaječaru obratili smo početkom nedelje press službi Gradske uprave tražeći zvanično objašnjenje.

Foto: Printscreen

Za komunikaciju sa novinarima zadužena je pomoćnica gradonačelnika Elena Petrović, koja je do stupanja na funkciju i sama radila u medijima pa zna koliko je važno da građani imaju valjanu i pravovremenu informaciju.
Osim toga, u Službenom listu od 16.januara objavljen je Kodeks ponašanja službenika i nameštenika grada Zaječara kojim se, između ostalog, utvrđuju i pravila poslovne komunikacije. Osnovno pravilo je da se na elektronsku poštu odgovara što je pre moguće, a najkasnije u roku od 24 sata.

Foto: Printscreen

Treba li da vam kažemo da zvaničnu informaciju još nismo dobili?

Da je naš mejl stigao na pravu adresu i da je pročitan, kao i ko sve prati naš portal „Glas Zaječara“, uverili smo se juče oko 11 sati kada je razrešenje dileme da li će ili ne plesati i ova generacija zaječaskih maturanata pružio sam gradonačelnik.

Ne, nije poslao saopštenje medijima. Nije ni održao konferenciju za novinare, nije ni dao izjavu ( barem nam nije poznato da se to dogodilo! ).

Pitate se kako onda? Pa, kao i obično, na svom fejsbuk profilu.

Foto: Printscreen

Gradonačelnikovo „obaveštenje“, kako je sam napisao, preuzeli su kasnije pojedini zaječarski mediji.

Dobro, dileme o održavanju Maturantskog plesa više nema, ali ostaje druga dilema, mnogo veća i značajnija: Da li je fejsbuk nalog gradonačelnika u stvari zvanično glasilo gradske vlasti?

Da li građani treba da se informišu tako što će pratiti njegove objave ili…?

Da li su njegova pisanija njegova lična stvar, ako jesu kako to obaveštava maturante da će plesa biti, ako nisu zašto ih mediji prenose?
Očigledno da tu dilemu ne može da raščisti ni on sam sa sobom. Kada mu odgovara da ga mediji citiraju onda problema nema, kada mu nije baš po volji, onda se ljuti.
O tome smo pisali početkom aprila u tekstu „Pobrkani lončići“. Na konferenciji za novinare, koju je tada držao, na našu molbu da prokomentariše validnost svojih objava na fejsbuku, gradonačelnik je rekao da je to njegova privatna stvar.
I sada nam nije jasno, govorio je istinu tada ili sada?
Saznaćemo na njegovom profilu.

Za slučaj da ste zaboravili, evo prilike da se podsetimo svi zajedno šta je gospodin Ničić nedavno izjavio o svom fejsbuk profilu: