Foto: Glas Zaječara ulica Ivana Milutinovića
Reklame

Povodom zakazanog sastanka sa stanarima nekoliko ulica u kojima će se izvršiti rekonstrukcija i sečenje drveća, grupa građana koja smatra da se ovaj problem može rešiti bez sečenja lipa, poslali su tekst sa svojim viđenjem ove situacije gde iskazuju žaljenje da medijima nije dozvoljeno prisustvo.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, povodom rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića i seče lipa u istoj, održaće sastanak sa stanarima nekoliko ulica u kojima će se izvršiti rekonstrukcija. Na sastanku na kojem će stanarima biti predstavljen projekat kompletne rekonstrukcije, kao i idejna rešenja za drvored lipa, moći će da prisustvuju samo stanari određenih ulica, koji će morati da pokažu da su žitelji tih ulicama. Novinarma je na skupu ulaz zabranjen zbog „politizacije“ navodi Ničić i kaže da će izjave za medije biti nakon sastanka.

Grupa stanara ovih ulica žalosna je zbog činjenice da će vrata ovog sastanka biti zatvorena za medije.

„Pored velike želje da svi građani čuju i vide „stručne“ ljude koji nemaju rešenje za Lipe u našoj ulici predstavnici Inicijative za očuvanje stabala Lipe u ul.Ivana Milutinovića su razočarani sastankom koji će biti zatvoren za medije.

Sastanak zatvorenog tipa omogućiće predstavnicima gradske uprave da nastave obmanjivanje javnosti a „stručnjaci“ i njihovo obraćanje u kome bi nas uputili u problematiku sanacije korena Lipe nastavlja da bude misterija“.kažu građani.

Kako stanari kažu još jednom će podsetiti na sve neistinite i netačne izjave čelnika grada.

„Izjavu gradonačelnika da smo imali sastanak na kome smo se mi izjasnili da smo u 99% slučaja za seču Lipa. Prava istina je da podržavamo rekonstrukciju ulice ali da smo u ogromnoj većina zainteresovani da sačuvamo sve Lipe koje je moguće sačuvati“.

Oni kažu da je izneta neistina da su Lipe doživele svoj biološki maksimum, a kasnije dopunjena izjava da Lipe u gradu žive kraće.

„Za one koji nisu upućeni životni vek Lipa je nekoliko stotina godina. Interesantna činjenica je da u Berlinu za koji ćemo se složiti da je mnogo više grad od Zaječara postoji bulevar čije ime je „Unter den Linden“ (Pod Lipom), zanemarimo ime ali ne možemo činjenicu da su te Lipe posađene 1647 godine i preživele savezničko i Rusko bombardovanje“. ističu oni.

„Sve ovo nama koji nismo usijane glave kako nas je nazvao naš poštovani gradonačelnik već zabrinuti građani koji stoje uspravno i pokušavaju da ukažu na to da i struka može pogrešiti i da bi za opšte dobro bilo značajno izbeći sve moguće greške i takođe daje nam za pravo da sumnjamo da postoje i neki sitni lični interesi da se Lipe iseku“.

Možda interesi i nisu sitni ipak je drvored od 135 stabala, a Lipova daska ima cenu, pitaju se građani.

„Kako smo upoznati da naš dragi i cenjeni komšija učestvuje u projektovanju ulice, a koji je ispred svoje kuće pre par godina uspešno sanirao korenje Lipe i asfaltirao. Primetićemo da je to jako uspešno odrađeno i predlažemo da se njegovo iskustvo primeni i na sadašnju rekonstrukciju ulice. Kako je takođe pre par godina rekonstruisana ulica Hajduk Veljkova i nisu posečene Lipe u istoj“.– pitaju se stanari.

To je još jedan primer da trenutno samo ne postoji dobra volja u gradskoj upravi koju plaćamo mi građani da radi za našu dobrobit. Nadamo se da će neko imati širinu da prepozna iskrenu i dobronamernu kritiku stoji na kraju pisma poslatog od grupe stanara koji smatraju da se ova rekonstrukcija može rešiti bez seče lipa.

Podsećamo, Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić u julu mesecu najavio je početak rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića. Najveći problem, prema rečima gradonačelnika, predstavlja četrdesetak stabala lipe koja će, kako bi rekonstrukcija bila sprovedena, biti posečena.

Nakon teksta na portalu „Magnuma“ u kome je gradonačelnik Zaječara kazao da je 99% stanovnika ulice Ivana Milutinovića nemaju problema sa tim da se ukloni ono drveće koje smeta i da se zasadi novo drveće u ovoj ulici, reagovali su pojedini građani koji kažu da njih niko nije pitao niti obišao. Zbog svega toga počeli su sa sakupljanjem potpisa za očuvanje drvoreda. Pošto „Magnum“ portal nije objavio njihove demante, oni su poslali saopštenje našoj medijskoj kući.

Igor Lečić, poznatiji kao autor stripa Milan Dog, napravio je u svom stilu strip o ulici Ivana Milutinovića, u Zaječaru, gde se zbog rekonstrukcije pomenute ulice, gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Boškom Ničićem, odlućila, slušajući „stručnjake“, da pedesetogodišnje lipe poseku.

Na sednici Gradskog veće održanoj u sredu 16. oktobra, gradonačelnik Boško Ničić osvrnuo se na rekonstrukciju ulice Ivana Milutinovića i o drvoredu u toj ulici. Ničić kaže da su deset puta više zasadili drveća nego što je isečeno.

Ničić je u utorak 22. oktobra pokazao i izgled drveća u pomenutim ulicama.