Reklame

Kada bi vlast bar malo osluškivala šta narod misli i priča ne bi bila tako bahata i osiona. Da ih problemi i težak život građana uopšte ne dotiču svedoče njihova svakodnevne izmišljotine o nikad većim platama i penzijama, o najmanjoj nezaposlenosti ikada, o vrtoglavim investicijama koje samo pristižu, o izgradnji kula na vodi.

Lažnih obećanja naslušali smo se i mi ovde u Zaječaru. To odavno prevazilazi onu nekadašnju slikovnicu „Ugovor sa građanima“. Sada bi već bila sabrana dela.

Ko god se usudi da primeti da je car, u našem slučaju knez go, odmah bude raščerečen na društvenim mrežama i okarakterisan kao neprijatelj i Boškomrzac koji ne vidi kako nam je grad bljesnuo njegovim povratkom na vlast.

Zato nas i čudi kako njegovim poltronima nije zapao za oko bilbord ispred same opštine i kako već nije prefarba ili uklonjen. A u jednoj jedinoj reči, dopisanoj plavim sprejem sažeta je sva suština naše jadne realnosti.

Ljudi nemaju posao! Nezaposlenost je epidemija koja razara grad! Posla nema ni za lek, osim za armiju botova uhlebljenih u javnim preduzećima i ustanovama čiji je jedini posao da 25 sati na dan hvale golog kneza. I cara.

Priče da će ovde doći belosvetski investitori kojima će trebati toliko radnika da ćemo ih uvoziti, ostale su samo priče. Nema ni proizvođača najk patika iz Koreje „Chang Shin“ (sa 5000 radnih mesta), ni nemačkog „Leonija (1500 radnih mesta), ni „Klauke“ iz Slovačke, ni britanskog „Aptiva“(5000 radnih mesta)…

Nema ničeg. Samo gomila šarenih laža.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavnje u Zaječaru na kraju 2018. godine evidentirano je 5.300 ljudi. Broj nezaposlenih jeste manji nego godinu dana ranije, ali ne zato što su negde zasnovali radni odnos , kako je tvrdio gradonačelnik ( o čemu smo pisali u tekstu https://www.glas-zajecara.com/nicic-nezaposlenost-smanjena-za-153-nsz-1364-lica-brisano-sa-evidencije/), već zato što su brisani iz evidencije. Mnogi su posao našli, ali ne u Zaječaru i Srbiji, već u Austriji, Nemačkoj, nordijskim zemljama, Češkoj, Slovačkoj.

Ako nam ovako dobro bude bilo i ubuduće neće ostati niko da nas leči, niko da nam decu podučava, niko da radi gradi…

Neće više biti ni nas. Čak ni za pod šljivu!