Foto: Pixabay
Reklame

Većina lubrikanata je na vodenoj bazi i sasvim ih je sigurno koristiti u kombinaciji sa kondomima. Istraživanja pokazuju da je lubrikant zaslužan za bolji seks, čak i ako vam ne treba.

Stvari ne klize uvek onoliko glatko koliko bismo to voleli, a u tim je situacijama naš najbolji prijatelj – lubrikant. Neki su ga isprobali i više ne žele biti bez njega, neki se premišljaju, a neki beže od njega kao da je najveće zlo na svetu. Šta god osećali prema lubrikantima, ovo su stvari koje o njima morate znati:

Lubrikanti na bazi silikona

Ovo je višenamenski lubrikant. Vrlo je sklizak i dugo deluje. Koliko god vam se to činilo kao prednost, toliko može biti i nedostatak. Naime, lubrikant ćete osećati i posle samog seksa. Za razliku od ostalih lubrikanata, njega ćete teško oprati. Sigurni su za korišćenje sa kondomima.

Lubrikanti na bazi vode

Brojni parovi kažu da su im najprijatniji i da povećavaju užitak. Takođe su dobri za analni seks. Ipak, brzo se suše i trebaćete ga stavljati više puta tokom seksa. Sigurni su za korišćenje sa kondomima.

Kremasti lubrikanti na bazi vode

Slični su onima koji su samo na bazi vode, ali su drugačije teksture. Podsećaće vas na losion i odlični su za masturbaciju i vaginalni seks. Traju duže od lubrikanata na bazi vode i sigurni su za korišćenje sa kondomima.

Lubrikanti na bazi ulja

Lubrikanti na bazi ulja se najređe koriste jer parovi teško pronađu vrstu ulja koja im odgovara. Odlični su za senzualnu masažu, masturbaciju, a nekima odgovaraju i kod analnog seksa.

Lubrikanti sa ukusom

Mnogi parovi vole ovakve lubrikante, naročito za oralni seks. Ipak, treba obratiti pažnju na sve sastojke lubrikanta i na to jeste li osetljivi na neki od njih. Na primer, ako ste alergični na jagode nemojte koristiti lubrikant sa ukusom jagode.

Lubrikanti sa glicerinom

Mogu narušiti pH ravnotežu vaginalne flore. Brojne žene su izjavile da ih ovakvi lubrikanti iritiraju i da uzrokuju nastanak gljivičnih infekcija. Postoji veliki broj žena koje ne smeju koristiti lubrikante sa glicerinom. Srećom, većina lubrikanata ne sadrži glicerin. Lubrikanti na bazi vode ne sadrže glicerin, a oni na bazi ulja i silikona verovatno ne sadrže glicerin.

Izmišljeni su slučajno

Pre lubrikanata, ljudi su koristili maslinovo ulje! Nije čudno da se ova namirnica koristi i u ove svrhe, a osim nje, u spavaćoj sobi znalo se pronaći i ostalih prehrambenih proizvoda: Obično ulje, maslac, pa čak i ulje kikirikija. Iako se čine kao zgodna rešenja, ovi lubrikanti mogu biti uzrok pucanja kondoma i dovesti do infekcije. Jedan od prvih lubrikanata bio je Astroglide, a izumljen je sasvim slučajno. Dan Wray je za NASA-u pokušavao izumiti lubrikant koji bi svemirskim letelicama olakšao ponovni ulazak u atmosferu. Rezultat možda nije pomogao letelicama, ali parovi širom sveta su zahvalni.

Seks je stvarno bolji!

Istraživanja pokazuju da je lubrikant zaslužan za bolji seks, čak i ako vam ne treba. Univerzitet Indiana proveo je istraživanje na preko 2400 žena, a njih 65 posto kaže kako je osećaj neuporedivo bolji kada je u priči lubrikant. Jedna trećina njih kaže kako ga ne koriste jer im stvarno treba, nego zato što je seks puno prijatniji i zabavniji. Nemojte suditi pre nego što probate – ko zna, možda se navučete na male slatke bočice koje nude povećani užitak!

Osećaj hlađenja ili toplote

U ovim lubrikantima je velika količina glicerina kako bi se postigao željeni efekat. Nekim ljudima će se svideti osećaj, dok nekima neće. Odličan je za oralni seks.

Za pojačanu osetljivost

Ovi lubrikanti se često nanose na klitoris i utrljavaju nekoliko minuta kako bi se povećao nivo uzbuđenosti i želja za seksom. Ovo možete da uradite i sa običnim lubrikantom jer će rezultati biti isti.

Izvor: Opusteno.rs

Reklame