foto:pixabay

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan je kazao je da će država biti „administrativno spremna“ da od juna iduće godine može da zabrani uvoz polovnih vozila sa motorima standarda „evro 3“, a možda i „evro 4“.

„Potreban je niz usaglašavanja i administrativnih odluka Ministarstva trgovine i ostalih ministarstava i verujem da ćemo od polovine sledeće godne biti u prilici da završimo dukumenta da bismo u nekom trenutku mogli da odlučimo da ćemo to uraditi“ – istakao je Trivan.

Ostaje dilema da li će pored zabrane standarda „evro 3“ doći i do zabrane „evro 4“ standarda.

Trivan je jpš istakao da je ekologija i zdrava životna sredina na prvom mestu.

„Srbije je groblje automobila Evrope koja ih izbacuje iz upotrebe da bi zaštitila svoje stanovništvo i životnu sredinu“, istakao je ministar.

Trivan je istakao i to da se ramatra odluka o subvencionisanju električnih i hibridnih vozila.

Prosečna starost vozila u Srbiji je niska i iznosi između 15 i 20 godina. U Beogradu je stanje nešto bolje i prosečna starost auto parka je srednja između 10 i 15 godina, dok u negativnom smeru je vidljivo odstupanje u Pirotu, Vranju, Leskovcu, Kruševcu, Zaječaru i Prokuplju gde je prosečna starost automobila vrlo visoka, preko 20 godina.

U našem okrugu prosečna starost automobila je 20.6, što znači da su automobili u Zaječaru prosečno straiji od 20 godina. U komšiluku, u Boru, prosečna starost iznosi 19.6, što po podacima znači da Borani voze „mlađe“ automobile od nas i to za godinu dana.

Najstarije automobile voze građani Prokuplja i Leskovca gde je prosečna starost 20.7 godina.

Podsećamo, od prvog novembra, po zakonu o saobraćaju, obavezna je upotreba zimske auto-opreme. Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Kada je počeo da se primenjuje EURO standard.

EURO 1 je uveden 1993, EURO 2 1996, a EURO 3 2000. godine. EURO 4 standard je u zemljama Evropske unije stupio na snagu 2005, ali je tada bio obavezujući samo za homologaciju novih tipova automobila. Za sve postojeće tipove, ovaj standard postaje obavezujući tek od 1. januara 2006. godine. Međutim, isto kao što je bio slučaj sa EURO 3 standardom, neki proizvođači su počeli određene modele ili neke njihove verzije da proizvode sa EURO 4 standardom i pre obavezujućih rokova. Na primer, prvi EURO 4 dizelaši pojavili su se na proleće 2003. godine.

Septembra 2009. na scenu stupa EURO 5 standard, pri čemu ne treba zaboraviti da su se neki automobili sa tim standardom proizvodili i ranije. Ukoliko bi se ovo ograničenje uvelo, prepravljanje se neće priznavati – automobil će morati da bude proizveden u skladu sa EURO 5 standardom.

 

Reklame