Foto: Dejan Antonijević

Ministarka nauke Jelena Begović rekla je danas da su sa Kinom potpisana tri memoranduma, dva o uključivanju Srbije u istraživanje svemira i kako bi se on mogao iskoristiti u mirnodopske svrhe za razvoj tehnologije i inovacija, dok se treći odnosi na iskorenjivanje siromaštva.

Begović je Radio-televiziji Srbije kazala da Srbija sa Kinom već ima strateške projekte kojima su otvorena vrata srpskim naučnicima da se spoje sa adekvatnim institutima i fakultetima u Kini, kako bi zajedno radili na projektima od biotehnologije do veštačke inteligencije.

Govoreći o memorandumima koji su u vezi sa uključivanjem Srbije u tokove kako svemir iskoristiti za razvoj tehnologije i za razvoj inovacija, Begović je naglasila da je njima predviđena izgradnja lunarne stanice na kojoj već kineski partneri rade.

Kada je reč o trećem memorandumu, Begović tvrdi da Srbija sa kineskim partnerima razvija modele, pre svega primene novih tehnologija u poljoprivredi kako bi se smanjilo siromaštvo na globalnom nivou.

„To jeste vezano za ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija, ali i za Inicijativu Pojas i put„, dodala je Begović.

Podsetila je da je za vreme nedavnog boravka kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiji najavljeno da će 300 srpskih studenata dobiti šansu da studira u Kini, kao i da će 50 srpskih naučnika boraviti u Kini na nekom od njihovih najboljih instituta, odnosno fakulteta.

„Čekamo još detalje od kineskih partnera, ali mislim da je to sjajna šansa i za povezivanje, i za nadogradnju znanja i, na kraju krajeva, za proširivanje istraživačkih aktivnosti naših istraživača“, navela je Begović.

Ona je naglasila da će to Srbiji doneti pristup novim tehnologijama koje se izuzetno brzo razvijaju u Kini.

Izvor: N1

Reklame