Reklame

Srbija je, iako ispunjava osnovno merilo EU za ulazak gradjana trećih zemalja u uslovima epidemije korona virusa, i dalje na „crvenom spisku“ zemalja čiji državljani zbog epidemije ne mogu bez karantina ili testa putovati u Evropsku uniju.

Takav režim za državljane Srbije je ostao nepromenjen pošto je Komitet ambasadora stalnih predstavnika članica EU (COREPER) odlučio da se propisi o ulasku stranaca  ne menjaju, rekli su izvori u Savetu ministara Unije u Briselu.

COREPER je u suštini samo prihvatio zaključak stručnjaka Evropske komisije da ne treba menjati režim ulaska stranih državljana u EU, iako je Srbija ispunila osnovno merilo EU da državljani neke zemlje mogu bez ograničenja doći u EU ako je u njihovoj zemlji zaraženih korona virusom manje od 16 na 100.000 stanovnika.

Tako i dalje u EU bez ograničenja mogu putovati samo državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, kao i Kine pod uslovom da ona odobri slobodno putovanje državljana zemalja EU na svoju teritoriju.

Izvor: Beta

Reklame