Foto: screenshot n1

Srbija će, najverovatnije, do kraja septembra dobiti novu vladu na čijem čelu će, bar kako sada stvari stoje, ostati aktuelna premijerka Ana Brnabić.

Za sada je još sigurno i da će deo te nove vlade biti i dosadašnji koalicioni partner SNS-a Socijalistička partija Srbije, dok je sve drugo u domenu nagađanja. Sve nejasnoće i detalje trebalo bi da nam saopšti predsednik Srbije i naše stranke na Predsedništvu, a potom i na Glavnom odboru koji bi trebalo da se održi ove nedelje – kaže za Danas visoki funkcioner Srpske napredne stranke, napominjući da je trenutno najvažnije pitanje o kome se vaga ko će u naredne četiri godine najbolje voditi srpski parlament umesto Maje Gojković.

Prema njegovim rečima, iako se donedavno spominjalo ime Marije Obradović kao najoozbiljnijeg pretendenta na mesto predsednika Narodne skupštine, čini se da se od toga odustalo.

– Za tu važnu funkciju sada se spominju u našoj stranci Miloš Vučević i Vladimir Orlić, ali ništa nije definitivno, dok to lider naše stranke ne saopšti nama i javnosti – kaže Danasov sagovornik i dodaje da još nisu poznata ni konačna personalna rešenja, odnosno ko će sve činiti vladu Srbije.

– Imena ministara su u zoni čistog nagađanja. Ništa se ne zna dok ih Vučić sam ne objavi, ali definitivno očekujemo iznenađenja. Ono što se zasigurno zna je jedino da će deo vladajuće koalicije i dalje biti Socijalistička partija Srbije, ali da će umesto pet ministarskih mesta, ubuduće imati najverovatnije dva. Ivica Dačić sigurno ostaje i po svemu sudeći zadržaće mesto šefa diplomatije, a velike šanse da na istoj poziciji ostane ima i Aleksandar Antić, aktuelni ministar energetike, koji je pokazao zavidnu privrženost vladajućoj koaliciji – kaže jedan od aktuelnih ministara.

Upitan da li on ostaje na sadašnjoj poziciji, odgovara da o tome nije razgovarao sa predsednikom Vučićem.

– Meni je mesto u resoru koji vodim, jer je i tu načinjen ogroman pomak, ali videćemo narednih dana – napominje ministar u aktuelnoj vladi.

I pored toga što je Rasim Ljajić definitivno odlučio da napusti izvršnu vlast, njegova stranka SDPS, kako tvrdi Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe ove stranke, gotovo sigurno dobiće jedno ministarsko mesto, ali se još uvek, kako kaže, ne zna o kom resoru je reč. Ni u Srpskoj narodnoj partiji Nenada Popovića ne znaju hoće li zadržati ministarstvo.

Nezvanično saznajemo da SNP konsultacije sa predsednikom Vučićem očekuju narednih dana, i da ne vidi razlog zbog čega Popović ne bi zadržao ministarsko mesto. Napominju da njegovi bliski odnosi sa ruskom federacijom mogu samo da koriste Srbiji.

U Srpskoj naprednoj stranci nisu mogli za Danas da kažu ni za koju od predloženih opcija u formiranju vlade se opredelio predsednik Srbije, tako da je, kako napominju, za njih krajnja nepoznanica da li će i SPAS Aleksandra Šapića možda biti deo te vlade nacionalnog jedinstva koju je predsednik spominjao.

– Kod nas je uvek sve neizvesno do samog kraja. Tako je bilo i pred formiranje prethodnih vlada, ali saznaćemo već za desetak dana – ističu u SNS. Više informacija nismo dobili ni u SPAS-u.

Detalje sastava kabineta u Nemanjinoj ovih dana nije otkrio ni onaj koji se najviše pita, Aleksandar Vučić, koji tvrdi da se tim pitanjem bavi svaki dan .

– Formiranje vlade kod mene nije zauzimanje feuda, pljačke i resursa, već je ono veoma važno da bismo mogli na najbolji način sa novom i većom energijom da odgovorimo izazovima – objasnio je Vučić i dodao da očekuje da će rad na tom polju biti intenzivniji i da veruje da će do kraja ovog meseca izabrati vladu.

– Važno je da ona može da odgovori velikim i teškim izazovima, jer ljudi uvek očekuju više, čak i kada vide kako stvari stoje u drugim zemljama, gde će tek da krenu ekonomski problemi – objasnio je predsednik Srbije.

Izvor: Danas

Reklame