Protest građana protiv policijskog časa ispred Skupštine Foto: Screenshot Twitter Protest građana protiv policijskog časa ispred Skupštine @jprusina

Nekoliko desetina građana okupilo se večeras ispred Skupštine Srbije protestujući zbog novih mera i ponovnog uvođenja policijskog sata, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. – prenosi „Danas“

 

Građani su blokirali saobraćaj na raskrsnici Trga Nikole Pašića i Takovske ulice. Pojedini su uzvikivali „Vučiću leči se“, a pojedini zviždali pištaljkama.

Protest, foto: Glas Zaječara

Među okupljenima su i predstavnici organizacije Građanski otpor kao i neki od članova Ne davimo Beograd. U blizini je parkirano jedno vozilo policije. Okupljeni skandiraju protiv Vučića.

Na raskrsnici se pojavio i bivši poslanik Dveri Srđan Nogo a okupljeni su počel da mu skandiraju „Idi kući Nogo“.

Protest, foto: Glas Zaječara

Broj okupljenih se lagano uvećava, a incidenata nema.

Kratke snimke i fotografije okupljanja pojedine javne ličnosti dele na društvenim mrežama.

SZS najavio je protest protiv policijskog časa za sredu, 8. jul u 18 sati na Platou Filozofskog fakulteta u Beogradu.

DJB upozorava Vladu Srbije i predsednika SNS-a da se repriza prolećnog maltretiranja građana ovog leta neće prikazivati.

Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je večeras da su mere najavljene za borbu protiv epidemije korona virusa „samo alibi“ i služe za „zataškavanje nesposobnosti vlasti i njihovog igranja sa životima građana Srbije“.

Pokret “1 od 5 miliona” saopštio je da poziva celokupnu opoziciju na zajedničko delovanje jer nasuprot sebe i nasuprot Srbije „imaju gangsterski režim koji je ponovo odlučio da narod utamniči na više od 48 sati“.

Reakcije i na Tviteru

Najava uvođenja zabrane kretanja od petka do ponedeljka u Srbiji pokrenula je brojne reakcije na tviteru.

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović istakao je da se policijski čas ne može uvesti, niti se ljudska prava i slobode garantovana Ustavom ne mogu ograničiti bez ratnog ili vanrednog stanja.

„Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u slučaju proglašenih vanrednih situacija mora da vodi računa o poštovanju ljudskih prava i ne može se blanko primenjivati na ceo grad ili celu zemlju. Mera mora biti proporcionalna“, naveo je Radulović.

Funkcionerka Narodne stranke Sanda Rašković Ivić ocenila je da je veza između naroda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića podseća na vezu žene i njenog zlostavljača.

„On eskalira u iživljavanju i ograničenjima, a ona se klacka između nade da će se on promeniti i osećaja da mora biti da zaslužuje batine, jer je nešto pogrešila“, poručila je Rašković Ivić na tviteru.

Reklame