Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas

U Srbiji se protiv nezavisnih novinara i aktivista vode istrage zato što ugrožavaju moć srpskog predsednika Aleksandra Vučića a iz EU nema kritika, jer tamo Vučić ima jednog vatrenog pobornika, piše magazin Špigel a prenosi Dojče Vele.

Magazin Špigel u najnovijem broju piše da je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio trijumfalnu pobedu, da je krajem juna Vučićeva „desnonacionalno-konzervativna „Srpska napredna stranka (SNS) osvojila tri četvrtine poslaničkih mandata.

No, kako navodi list, Vučićevo radovanje fantastičnom rezultatu nije dugo trajalo..

List ukazuje da se od izbora Srbija ne smirjue, da su početkom jula danima trajali protesti na kojima je delom bilo nasilja. Povod su, kako se navodi, bili drastično povećanje broja inficiranih koronom i loše predsednikovo i vladino upravljanje krizom.

Podseća se da su krajem jula hiljade lekara u jednom otvorenom apelu izrazile protest zbog loše zdravstvene politike vlasti i zatražile ostavku kriznog štaba za koronu.

„Istovremeno su mediji otkrili detalje afere oko trgovine oružjem sa Jermenijom, koja je na unutrašnjepolitičkom planu pokazala sve dimenzije korupcije i organizovanog kriminala i donela Srbiji dilpomatski konflikt sa Azerbejdžanom. Tome treba dodati i ogorčenje dela javnosti zbog izbora: tokom predizborne kampanje i za vreme glasanja bilo je velikih povreda pravila i pokušaja falsifikovanja, a ionako su gotovo sve opozicione stranke bojkotovale izbore,“ navodi Špigel.

List ukazuje da je u toj, „za njega škakljivoj situaciji“, predsednik Vučić počeo sa napadom na ostatke sloboda u Srbiji.

Navodi se da od kraja jula, srpske vlasti vode istragu protiv gotovo 40 nevladinih organizacija i nezavisnih medija, kao i protiv dvadesetak pojedinaca zbog sumnje na pranje novca i mogućih veza sa terorizmom, dok konkretne optužbe na račun okrivljenih – nisu navedene.

„Među njima su dve najznačajnije nevladine organizacije – Helsinški komitet u Srbiji i Beogradski centar za ljudska prava, kao i istraživačke novinarske mreže Birn, Cins, i Krik, koje su proteklih godina otkrile brojne afere Vučićevog režima sa korupcijom i zloupotrebom vlasti“, piše list.

„Aleksandar Vučić je čovek željan moći, sa nezajažljivom žeđi za posedovanjem još veće moći i kontrole“, kaže o pozadini tih istraga bečki politikolog i specijalista za Zapadni Balkan Vedran Džihić. „On teško podnosi svaku kritiku. Napadi na nezavisne nevladine organizacije i novinarske mreže odvijaju se po scenariju drugih autokrata poput Putina, Erdogana ili Orbana“.

Podseća se da je Vučić bio ministar informisanja za vreme Slobodana Miloševića 1995, a da je pre više od decenije izveo izborno-taktički zaokret ka umerenijim pozicijama.

„Kao predsednik države, Vučić poseduje samo mala ovlašćenja. Ali, faktički neograničeno vlada Srbijom. Njegovu moć pojačava i to što su srpske opozicione stranke rascepkane, uglavnom nemaju kredibilitet, i delom pokušavaju da preteknu Vučića – zdesna“, navodi list.

Za Vučića su, kako ocenjuje Špigel, prava pretnja novinarske mreže protiv kojih se trenutno vodi istraga jer su njihove objave uvek izazivale ogorčenje društva i mobilisale ljude da demonstriraju.

„Iz EU ili diplomatskog Berlina koji je posebno aktivan u regionu Zapadnog Balkana, još nije bilo javne kritike zbog istrage o pranju novca. Za Brisel i Berlin je najvažnije da ne izgube Srbiju kao partnera u rešavanju konflikta na Kosovu,“ navodi Špigel.

Tome treba dodati, kako kaže, otvorenu podršku premijera Mađarske Viktora Orbana i njegove partije Fides. Ta stranka i Vučićev SNS su članice Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu.

„Mađarski premijer je jedan od najvatrenijih zagovornika brzog prijema Srbije u EU. Orban se nada da će tako biti ojačana iliberalna protivteža Briselu“, navodi Špigel.

„Projekat iliberalne evropske alijanse je u suštini protivan EU i demokratiji“, kaže politikolog Vedran Džihić. „Zato treba da bude jasno da taktiziranje i pragmatično ophođenje sa novim autokratama neće da ih ukroti i preobrati u demokratiju“.

Po rečima Džihića EU će za kraće ili duže vreme morati da stane na stranu slobodarskih i demokratskih snaga u Srbiji, „ili će izgubiti deo legitimiteta“.

„U međuvremenu je Vučić obznanio da se zbog pranja novca vodi istraga i protiv četvoro ministara aktuelne vlade. Imena – nije naveo. Jedan od njih bi trebalo da bude ministar finansija Siniša Mali, koji simbolički predstavlja korupciju u Srbiji“, piše Špigel i navodi da je Mali, između ostalog, umešan u aferu oko velikog projekta sa nekretninama u Beogradu.

Izvor: Danas