foto:prelistavanje
Reklame

Danas je Sveti Danilo Stolpnik.Hrišćani veruju da stolpnici imaju velike isceliteljske i proročanske moći.

Ovaj svetac bio je stilit – asketa koji je u ranom hrišćanstvu obitavao na stolpu (stub), na kojem je živeo i molio se bez obzira na vremenske prilike. Običaj je nastao u Siriji, a stolpnici su se često okivali lancima. Cilj ovog podviga bilo je odvajanje od materijalnog grešnog sveta.

Prvi stilit bio Simeon Stolpnik, koji sa stuba nije sišao čitavih 37 godina. Njegov naslednik upravo je Danilo Stolpnik. Hrišćani inače veruju da stolpnici imaju velike isceliteljske i proročanske moći.

Žitije ovog svetitelja je sačuvano u dve verzije. Rođen je u porodici hrišćana Ilije i Marte. Sa dvanaest godina je krišom pobegao u manastir, ali tamo nisu želeli da ga prime zbog toga što je bio suviše mlad. Međutim, popustili su zbog Danilove upornosti, a i roditelji koji su ga u međuvremenu pronašli, saglasili su se da ostane u manastiru.

Danilo je imao želju da upozna dvadeset godina starijeg Simeona Stolpnika, što mu se i ostvarilo kada je iguman njegovog manastira išao poslom za Antiohiju, te je poveo i mladog kaluđera. Ta poseta je ostavila veliki utisak na njega.

Kada je iguman umro, kaluđeri su tražili od Danila da zauzme njegovo mesto. Međutim, umesto toga, on se ponovo zaputio kod Simeona, a potom u Carigrad, odnosno u predgrađe Anaplus, gde se 460. godine popeo na stub i tako simbolično postao Simeonov naslednik.

Ubrzo je stekao ugled u narodu i napravljen mu je veći stub. Verovalo se u njegove isceliteljske i proročanske moći.

U žitju se pominje ikona ovog svetitelja sačinjena od srebra i teška više od trideset kilograma.