foto:pravoslavlje

VASILIJE OSTROŠKI ČUDOTVORAC – sveti, Mitropolit istočno-hercegovački; čudotvorac manastira Ostroga, neumoran u podvizima molitve i posta; veliki svetitelj Srpske Pravoslavne crkve kome mnogi narod odlazi na hodočašće sa molitvama za ozdravljenje; ugodnik Božiji čijim zastupništvom se spasava svekoliki narod; čudotvorac čija čudesa se ne mogu izbrojati.

Narod je Vasilija Ostroškog još za života smatrao svetiteljem i odavao mu veliko poštovanje. Imao je dar prozorljivosti, a ostalo je zabeleženo njegovo predviđanje dato nasilniku, knezu Raiču iz Rožaca, da će izgubiti svu šestoricu sinova, što se uskoro i dogodilo. Knez je potom, kao pokajnik, otišao ocu Vasiliju, na šta ga je ovaj uverio da će imati brojno muško potomstvo. I ove reči su se ostvarile. Po upokojenju, Svetitelj je sahranjen ispod crkve Svetog Vavedenja Majke Božije, a njegov grob su pohodili mnogi poklonici, svedoci brojnih čuda koja su se dešavala.

Poklonici neprestano dolaze u velikom broju, iz svih krajeva gde živi srpski narod, a i iz inostranstva Ostroškom Čudotvorcu. Na velike praznike se nekad okupi i po deset ili dvadeset hiljada ljudi. Pored praznika Svetog Vasilija, dani sabora u Ostrogu su Trojičin dan, Petrovdan, Ilindan i dan Uspenja Presvete Bogorodice. Mnogi decu krste baš ispred moštiju Svečevih, nazivaju ih njegovim imenom, a mnogi tu sklapaju brak, ili se ispovedaju i pričešćuju, ili traže da im se čitaju molitve za zdravlje, za isceljenje, za spasenje.

foto:pravoslavlje

Veliki broj Popovaca slavi Svetiteljev dan kao svoju Krsnu slavu. Neki se na Sv. Vasilija zavetuju zbog svoje bolesti, ili bolesti u kući, da će na Duhove otići u manastir Ostrog. Ubrzo se oko zavetovanog okupljaju prijatelji, komšije i rođaci da preko njega pošalju ulja, tamjana i pamuka da kod sveca prenoći. Onaj ko se zavetuje da poseti manastir i pokloni se moštima Sv. Vasilija, narednog dana započinje zavetni post.

U Ostrog se ide sa strahom i pobožnošću, pešačeći, a često i na kolenima idući od Donjeg do Gornjeg manastira. Iz Ostroga se nosi osvećena vodica, ulje i tamjan, nafora, ili vata sa kivota Svetiteljevog, da se onda time namažu i poškrope oni koji nisu mogli doći Svecu na poklonjenje. Pred kivot Svetiteljev donose se bolesnici, bolesni od raznih i neizlečivih bolesti, i Svetitelj ih milostivo isceljuje i ozdravljuje i od duševnih i od telesnih bolesti. O tome svedoče mnogobrojne štake, i lanci, i verige, i nosila, i skupoceni darovi ostavljeni Svetitelju u Ostrogu u znak zahvalnosti za čudesno isceljenje i ozdravljenje. O tim mnogobrojnim isceljenjima, i o onima od duševnih bolesti, ludila i đavoimanosti, svedoče mnogi zapisi u manastirskim knjigama, i još više neizbrisivi zapisi u srcima vernih. Mnoga od tih čuda Svetog Vasilija narod prepričava i kazuje širom naše zemlje.