Reklame

Spas od tropskih vrućina Zaječarci traže na popularnim kupalištima. Nedostaju prateći sadržaji, kako bi slobodno vreme bilo ispunjenije.

 

Iako Zaječar ima uređeni gradski bazen, nemali broj Zaječaraca rado posećuje popularna kupališta „Popova plaža“ i „Jaz“, ali i Rgotsko i Grliško jezero.

Prema mišljenju većine ono što nedostaje kupalištima kako bi slobodno vreme bilo ispunjenije, a provod kvalitetniji, jesu prateći sadržaji: kafei, ležaljke koje bi se mogle iznajmiti, ali i ozbebeđenje koje bi se staralo o bezbednosti kupača.

Higijena je jedan od problema koji se izdvaja i na kupalištu na Popovoj plaži.

Naime, kako naša sugrađanka Jelena Mitrović kaže zbog nesavesnih vlasnika ljubimaca nemoguće je uživati na plaži, a ograđivanje prostora bilo bi rešenje.

„Nedostaju ležaljke koje bi mogle da se iznajme, i da se plaža ogradi. Takođe nedostaje i obebezđenje koje će se starati o bezbednosti kupača i plivača. Nema spasilaca.“

Međutim, ne dele svi ovo mišljenje, pojedinim posetiocima upravo smeta što plaža nije „pet frendli“, pa ne mogu na kupanje da dovedu i svoje četvoronožne ljubimce.

„U plićaku je voda prijatnija, jer nema trave. Ne idem baš duboko u vodu, jer mi nije prijatno zbog trave, ovde je dobro. Bude i više ljudi, a bude i manje, sve zavisi od vremena. Meni je dobro ovde.“ kazala je Đorđević Ivana

Ivana Đorđević

Stariji Zaječaci i dalje rado uživaju u lepoti Vanjinog jaza, iako sa žalom govore o vremenima kada je tu postojala brana i kada je provod, kako kažu, bio mnogo bolji.

Rado se sećaju i vremena kada je jarugom kroz grad tekla voda, pa je bilo prijatnije nego sada.

Lazarević Tomislav

„Svake godine, ja sam tu. Prvi put sam došao na jaz 1977. ili 1978. Svakog dana sam ovde. Voda je dobra, čista je. Mislim da ovo treba da se uredi i da ovo bude još lepše meste okupljanja. Mislim da treba i ova obala da se uredi, ali i ona druga, jer do sada je sređivana samo jedna.“

Aleksandar Dimitrijević

„Imam osamdeset godina, prvi put sam posetio jaz 1974. godine. Tada je bilo lepše za kupanje, jer brana nije bila razrušena. Nivo vode je opao i trebalo bi korito da se produbi, kako bi bilo lepše za kupanje.“

Pred nama je, ako je verovati prognozama meteorologa, još nekoliko talasa tropske vrućine, pa tako, ako nemate ideju kako da se rashladite, predlažemo da posetite neko od kupališta u našem kraju i uživate u lepoti prirode.