Reklame

Iako je više puta uklanjana deponija na ovom mestu uvek iznova nikne. Vražogrnčani ovde smeće bacaju po navici. Smećem zatrpali rodnu njivu.

 

Na samom izlazu iz Vražogrnca, nedaleko od glavnog puta, nalazi se velika divlja deponija. Vražogrnčani ovde već godinama odlažu otpad, iako postoji druga lokacija gde je predviđeno odlaganje smeća.

Smetlište kod Vražogrnca

Smetlište je, prema rečima meštana, ranije već nekoliko puta uklanjano, ali mnogi i dalje smeće, po stečenoj navici, dovoze i odlažu ovde.

„Pre nekoliko godina sve je bilo lepo očišćeno i sređeno. Date su velike pare za to, mislim milion dinara, možda čak i više. Ali, džabe to. Ponovo su nabacali smeće. I put i okolne njive, sve je zatrpano smećem. Čoveku su njivu upropastili smećem. Eno, pogledajte, ona njiva tamo, bacaju svuda, sa strane, na putu, svuda.“ – izjavio je za „Glas Zaječara“ Miodrag, jedan od meštana

Smetlište kod Vražogrnca

Smetlište zahvata veliku površinu, u radijusu od stotinak metara gotovo da nema delića zemljišta na kome nema smeća.

Stara odeća, plastika, delovi automobila, građevinski materijal – sve se dovozi ovde.

Smetlište kod Vražogrnca

U večernjim časovima šakali se okupljaju oko smetlilšta u potrazi za hranom, a meštani strahuju od zaraze, ali i od požara preko leta, kada je suša.

Meštani kažu da još niko nije kažnjen zbog toga što je odlagao smeće na ovom smetlilštu, kao i da smeće tu ne odlažu samo Vražogrnčani, veći meštani okolnih sela.

Smetlište kod Vražogrnca

Da li će smetlište ponovo biti uklonjeno i da li će Vražogrnčani konačno dići ruke od stare navike da smetlište odlažu na ovom mestu – pitanja su na koja niko u ovom trenutku nema odgovor.