Foto: screenshot youtube
Reklame

Šokantnu izjavu Miroljuba Jevtića,  juče uhapšenog direktora JP „Infrastruktura železnice“, da je veći deo mita koji je primao davao na ruke ministarki Zorani Mihajlović i njenom mužu, mediji u Srbiji prenose vrlo obazrivo. Očigledno se čeka reakcija gospodara Vučića.  Ako u ovoj političkoj koridi cezar podigne palac, ministarka će „preživeti“, u suprotnom biće „puštena niz vodu“.

Za sve ove godine otkako je Srpska napredna stranka na vlasti, više puta se poluglasno govorilo o njenoj smeni, ali je ona ipak opstajala. Iritantna, sveznajuća, ona koja „udara packe“ koalicionim partnerima i koja je javno pokazivala netrpeljivost prema Tomislavu Nikoliću, pa čak ušla i u otvoreni sukob sa njegovim sinom Radomirom dok je bio predsednik IO SNS ( zbog Saše Mirkovića), javno prozivana zbog svojih veza sa Ambasadom SAD i skupog načina života, odavno nije miljenica građana, a još manje svojih stranačkih kolega. Mnogi bi joj rado videli leđa. Ali ćute, ne smeju da zucnu dok se Cezar ne oglasi.

Barometar raspoloženja gradske vrhuške ogleda se na društvenim mrežama. Po naručenom pisanju glavnog bota i podrške armije stranački uposlenih botičića saznajemo šta to javno treba pohvaliti, a koga rastrgnuti. Kada je reč o ministarki, ona očigledno pripada ovoj drugoj opciji zbog privrženosti Saši Mirkoviću, koga je, da ne zaboravimo, na vlast postavio lično Vučić a ne ona.

Foto: screenshot facebook

Ovo se dešava kad svaka nova šuša misli da istorija počinje baš od njega. Najnoviji naprednjaci veruju da su oni stvorili stranku iako su joj se posle izbora priklonili brže-jače-bolje.

Zaječarci su već dobili izvinjenje pre skoro 4 godine (mada im to ništa ne znači), ali da ne bude da niko to nije primetio. Visoki funkcioner SNS Bratislav Gašić, na skupu u pozorištu pred parlamentarne izbore ( kada su sadašnji naprednjaci bili na izbornoj listi Demokratske stranke i imali čitav performans protiv Vučića) izvinio se zbog postavljanja Mirkovića i haosa koji je on napravio. „Glas Zaječara“ pisao je o tome novembra 2018. godine u tekstu „Kad je poturica bio veći katolik od pape“.

Foto: screenshot

Ministarka Zorana Mihajlović, počasna građanka Zaječara, u odnosima sa lokalnim funkcionerima poštuje politiku vlade čiji je član. Njoj je potpuno nebitno kako se zove čovek koji vodi grad, ako je on deo SNS sistema. I tu prestaje svaka razlika između Saše Mirkovića, Velimira Ognjenovića, Boška Ničića. Dok ispunjavaju svoje obaveze prema državi, stranci, Cezaru, cezarionima…sve je u redu. U istom su stroju. Zato je, bar sudeći po fotografijama, rado dolazila u Zaječar i tada i sada. Čak vidimo i neka ista lica i pre pet godina i letos. Načelnika okruga, na primer.

poseta Zorane Mihajlović Zaječaru, februar 2015.
Foto: Zajecar.info
poseta Zorane Mihajlović Zaječaru, jula 2019.
Foto: Zajecar.info

Zbog svog ponašanja i oštrog jezika, ministarka je proteklih godina dobila više naručenih novinarskih packi, a mnogi su u Vučićevom javnom ribanju funkcionera naprednjaka prepoznali baš nju. Svaki put se spekulisalo da li će preživeti rekonstrukciju vlade i da li će biti u sledećoj. I uvek je bila, iako je etiketirana kao „američki čovek“.

Foto: Screenshot

Politički komentatori koji su se juče usudili da javno iznesu svoj stav o hapšenju Jevtića i njegovoj optužbi Mihajlovićeve za uzimanje mita, slažu se da će tužilaštvo morati da pozove ministarku, bar u svojstvu građanke, da da iskaz. U izjavi danas dostavljenoj medijima, navela je: „Razočarana sam ponašanjem direktora Jevtića i svime što mu se stavlja na teret. Pozdravljam rad državnih organa u rasvetljavanju svih činjenica vezanih za ovaj slučaj. Po tome se vidi da Srbija danas nije više ista zemlja kao što je bila. Od nadležnih pravosudnih organa očekujem da urade sve što je u skladu sa zakonom, a ja sam im dostupna u svakom trenutku“, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi prosleđenoj iz njenog kabineta.

A njenu omiljenu floskulu da „Srbija nije više ista zemlja kao što je bila“, pronašli smo, malo modifikovanu i na sajtu Grada Zaječara. I ne, nije je izrekla prilikom posete Zaječaru pre nekoliko meseci.

Foto: screenshot zajecar.info
Reklame