Na današnjoj sednici Skupštine grada Zaječara odbornici su većinog glasova usvojili Predlog Statuta grada Zaječara, Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o Gradskoj upravi, Predlog Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Zaječaza za 2018. godinu.

Takođe, usvojen je i Predlog Odluke o lokalnim komunalnim taksama koji predviđa povećanje firmarina za preduzetnike i pravna lica za 33 posto.

Odbornici su usvojili i Predlog Odluke o izboru najpovoljnije ponude u postupku poveravanja obavljanja komunalne delatnosti linijskog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Zaječara i Predloga Odluke o davanju saglasnosti na konačni nacrt javnog ugovora o poveravanju komunalne delatnosti linijjskog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Zaječara.

Takođe je usvojen Predloge Odluke o izmenama Odluke o komunalnom uređenju na teritoriji grada, o izmeni Odluke o davanju u zakup poslovnih prostorija grada Zaječara, Program korišćenja sredstva budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Zaječara za 2019. godinu. Usvojeni su i  Predlog Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Zaječara za 2019. godinu, Predloga Programa za sprovođenje mera za podsticanje rađanja dece na teritoriji grada, Predloga Odluke o načinu kriterijuma i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Zaječara za podsticanje projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja.

Većinom glasova usvojen je Predlog pravilnika o utvrđivanju javnog interesa, Predlog rešenja o davanju saglasnosti na pravilnik o pružanju usluga u Ustanovi za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Zaječaru. Data je  saglasnost na programe poslovanja JKP Vodovod “Zaječar”, JKP Zaječar parking “Zaječar”, JKSP “Zaječar”, JKP Higijena “Zaječar” za 2019. godinu. Data je  saglasnost na plan rada za ovu godinu Ustanovi Narodno pozorište Timočka krajina Centar za kulturu “Zoran Radmilović“ u Zaječaru kao i na finansijski plan za 2019. godinu. Imenovan je direktor Istorijskog arhiva “Timočka krajina“ u Zaječaru, kome je istakao mandat i tu funkciju će obavljati kao i do sada Velibor Todorov.

Usvojen je Predlog Rešenja o postavljenju pravobranioca grada Zaječara i glavnog urbaniste, Predlog Zaključka o davanju saglasnosti za donošenje rešenja i zaključenje ugovora o davanju građevinskog zemljišta u zakup, Predlog zaključka o davanju mišljenja o inicijativi za izmenu i dopunu zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, Razmatran je zapisnik o kontroli primene zakona u oblasti materijalno finansijskog poslovanja namenskog i zakonitog korišćenja sredstava kod indirektnog budžetskog korisnika Mesne zajednice Veliki Jasenovac u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017.

Pre početka sednice Skupštine grada Zaječara odbornici „Saveza za Srbiju“, Miloš Stojadinović i Dragana Rašić, obratili su se medijima i saopštili da „Savez za Srbiju“ neće učestovati u radu lokalnog parlamenta u znak podrške protestima koji se održavaju u Zaječaru i širom Srbije.

Pored toga, istakla je i da rad parlamenta već duže vreme nije konstruktivan.

U svom obraćanju odbornica Rašić pozvala je predstavnike opozicije da napuste gradsku skupštinu, što je jedan od zahteva koji su građani uputili na protestima. Opširnije pročitajte OVDE.

Podsećamo da u Beogradu već više od devet nedelja traju protesti protiv vlasti Aleksandra Vučića. Više od 50 gradova pridružilo se protestima pod nazivom „1 od 5 miliona“, a u gradu na Timoku održana su tri protesta, a novi je zakazan za petak 8. februara od 18 časova.

Protest su podržali više od 1000 profesora univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu. Veliki broj javnih ličnosti, kao i advokata, glumaca i studenata takođe su podržali proteste.

Počeo je i bojkot parlamenta. Poslanici svih opozicionih stranaka koje učestvuju u građanskim protestima bojkotovali su posetu predsednika Slovenije Boruta Pahora Skupštini Srbije. Jedini su ostali predstavnici SRS-a i LDP-a.

Slična situacija se dogodila i danas u Zaječaru. Kao što smo već pisali odbornici Saveza za Srbiju – Saveza za Zaječar i još dva samostalna odbornika, bojkotovali su današnje zasedanje Skupštine grada Zaječara, i ispunili zahtev građanskog protesta u Zaječaru, koji su organizatori zahtevali, a to je da se bojkotuje rad Skupštine grada Zaječara.

Iako su u opoziciji članovi odborničke grupe „Pobeda za naš grad“ ova odbornička grupa nije se odazvala pozivu Saveza za Srbiju i ostala u odborničkim klupama.

Na to se osvrnuo u svom izlaganju gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sledećim rečima:

„Drago mi je da je ovde deo opozicije da možemo da raspravljamo o nekim stvarima, da se čuje i druga strana i neko drugačije mišljenje, ne samo nas, vladajuće koalicije. Ipak, ta mišljenja moraju da budu potkrepljena nekakvim argumentima“.

Reklame