Reklame

Odbornici su dali saglasnost na Program mеra za sprovođеnjе poljoprivrеdnе politikе i politikе ruralnog razvoja, na osnovu kojeg je za razne podsticajne mere u ovoj godini izdvojeno 18.750.000 dinara.

Iz budžeta grada  za pomoć poljoprivrednicima sa područja Zaječara opredeljeno je 20 % više novca nego prošle godine, a maksimalan iznos podsticaja po poljoprivredniku sa 100.000 dinara, ove godine povećan je na 140.000 dinara. Novina je i ta da će poljoprivredni prizvođači u 2019. sredstva moći da koriste po više konkursa u okviru sektora, istakla je Vesna Stanković gradski većnik zadužena za poljoprivredu.

“Ove godine, poljoprivrednici će moći da koriste 70 posto od iznosa od iznosa računa za nabavku sadnica, a 60 posto za mehanizaciju, opremu za navodnjavanje i žičane ograde. Došlo je i do izmene u sektoru pčelarstva”, naglasila je Vesna Stanković gradski većnik zadužena za poljoprivredu.

“Ako nam je strategija razvoj voćartsva, ne možemo se samo bazirati na nabavku sadnica i na mehanizaciju. Osnovni preduslov za dobre prinose je kvalitetno zemljište. Poznato je da 80 posto zemljišta na teritoriji grada Zaječara kiselo i zato smo u konsultaciji sa ministartsvom i u iščekivanju konkursa koje će sprovesti za ovu meru, izdvojili sredstva i poziciju da se našim  registrovanim poljoprivrednim proizvođačima omogući da o trošku ministartsva i uz učešće grada, potpuno besplatno izvrše analizu zemljišta”.

“Imamo kriterijume, jer novac koji je namenjen poljoprivrednicima, upravo dođe do onih kojima je namenjen”, dodala je ona.

Odbornik Miša Stanojlović apelovao je čelnike grada da prilikom narednog planiranja budžeta za pomoć poljoprivrednim proizvođačima izdvoje više novca od sadašnjih 0,46%.

Na sednici Skupštine usvojeni su Plan detaljne regulacije postrojenja za preradu otpadnih voda iz proizvodnog pogona pivare “Heineken Srbija” u Zaječaru, kao  Predlog Rešenja o obrazovanju Komisije za planove grada.

Odbornici Saveza za Srbiju napustili su sednicu Skupštine grada Zaječara.