Foto: Dečiji centar

“Dečiji centar Zaječar“ realizuje projekat „Škola multimedijskih veština“, uz podršku Zimanovog fonda za mlade, „Zaječarske inicijative“, Fondacije „Iskorak“ i Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Nedostatak medijske pismenosti čini nas indiferentnim i nemoćnim pred navalom različitih informacija.

U pokušaju da izbegnemo otvorenu medijsku manipulaciju, najčešće se opredeljujemo za izbegavanje medijskih sadržaja koji se tiču društvenog angažmana (politika, socijalna pitanja, informacije iz ekonomije, , međunarodni odnosi

„Škola multimedijskih veština“ ima za zadatak  da kroz kreativan proces direktno upozna 20 mladih ljudi sa osnovnim tehnikama i ciljem nastajanja medijskih poruka.Predviđene su radionice, istraživačke ankete o odnosu njihovih vršnjaka prema medijima i izrada edukativnih plakata.

Polaznici/ce će kroz dve celodnevne edukacije naučiti kako da mobilnim telefonom ili foto aparatom naprave novinsku priču.

Nakon objavljenih petnaest video/audio/pisanih priloga (na društvenim mrežama i youtube kanalima) na teme koje su izabrali mladi, izdvojićemo 3 koje su izazvale najviše pažnje. Ovi prilozi biće objavljeni na “Zamedia portalu“ i o njima će biti snimljene i emitovane duže televizijske reportaže.

Sa značajem medija i ulogom medijskog izveštavanja u društvenim procesima, polaznici/ce škole, ali i zainteresovani građani/ke Zaječara, upoznaće se kroz razgovore sa četiri novinara/ke koji se bave istraživačkim novinarstvom. Razgovori će biti organizovani u toku aprila i maja u “Omladinskom centru’.

Svi mladi uzrasta od 15-30 godina zainteresovani za mobilno novinarstvo mogu se prijaviti za učešće u ovoj edukaciji putem sledećeg linka:  PRIJAVA

Reklame