Foto: Pixabay

Najveći broj stanovnika Srbije primio je kinesku Sinofarm vakcinu, pa se može reći da je ova vakcina najviše doprinela suzbijanju epidemije, rekla je za Blic direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, i dodala da je moguće da će Sinofarm vakcina biti efikasnija kod mutiranih sojeva od vakcina mRNK tehnologije.

Škodrić je u intervjuu rekla da istraživanja pokazuju da virus mutira na S proteinu, i tako izbegava postojeće mRNK vakcine, a kao dokaz za to navodi rast broja zaraženih u Velikoj Britaniji i Izraelu, koji su vakcinisali preko 70 odsto stanovništva.

„Studija iz Šri Lanke pokazala je da Sinofarm vakcina, koja u sebi sadrži inaktivisani virus SARS Cov 2, ima veću efikasnost prema delta soju virusa od mRNK vakcina, i da ta efikasnost iznosi 95 odsto kod starih i mladih, kao i da ima povoljan odnos koristi i rizika, što je izuzetno važno kd svakog leka“, istakla je Radojević Škodrić.

Dodala je da je prednost Sinofarm vakcine i to da će se proizvoditi u Srbiji, jer virus brzo mutira i prilagođava se populacijama, pa je za očekivati pojavu sojeva tipičnih za naše stanovnike, a kapaciteti proizvođača su ograničeni.

„Povratak fabrika vakcina u Srbiju ima presudni značaj za sigurnost naših građana u budućnosti“, zaključila je Radojević Škodrić.

Izvor: Danas

Reklame