Foto: Saša Stamenković
Reklame

Na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” sinoć je izvedena predstava “Nisam lud da umrem gladan” po tekstu Viktora Lanua, koju je adaptirao i režirao Ivan Bekjarev.

Radnja komada smeštena je u podrumu mesare, gde su se Žak i Žan našli zarobljeni nakon ogromne atomske katastrofe, srećni što su preživeli detonaciju, i pri tom su zatrpani izobiljem hermetički zatvorenih konzervi hrane. Ubrzo sledi momenat otrežnjenja: shvataju da su izgubili otvarač za konzerve!

Foto: Saša Stamenković

Oni su svesni da nemaju šansu da prežive u datim okolnostima, zbog toga im je crni humor vrlo dragocen. Jer, ko je lud da umre gladan.

Reč je o duhovitom pristupu najcrnjim stvarima, komediji sa dubokom, filozofskom porukom, koju je napisao Viktor Lanu 1973. godine. Predstava je veoma aktuelna, s obzirom na nuklearne pretnje širom sveta

U ovoj crnohumornoj duo drami igraju dvojica mladih , sjajnih glumaca Branko Janković i Žarko Stepanov koji su dobrim tumačenjem likova sve vreme držali radnju predstave živom.Svojom igrom sa klovnovskim elementima Janković je nasmejao gledaoce do suza. Publika je glumce nagradila gromoglasnim aplauzom .

Foto: Saša Stamenković

Prema rečima reditelja Ivana Bekjareva , ovo je rimejk predstave “Zvrčak”, koja je preko hiljadu puta izmedena na sceni “Bojan Stupica” Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Uloge su tumačili Miša Janketić i Ivan Bekjarev. Na nagovor direktora Biblioteke Politika iz Krupnja, u čijoj je produkciji i odrađena predstava, Bekjarev je prihvatio  da adaptira tekst koji je tumačio i režira ovu predstavu.Naziv je promenjen jer je “Zvrčak” asocirao gledaoce na dečju predstavu, pa je zato rimejk nazvan   “Nisam lud da umrem gladan”.

Predstava je do sada izvedena tek nekoliko puta, a sudeći prema pozitivnoj reakciji zaječarske publike, pred njom je svetla budućnost.

Tekst: Biljana Glišić