Reklame

Savez slobodnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“ odbacili su danas predlog Vlade Srbije o povećanju minimalne cene rada od četiri do šest odsto u 2021. godini, rekli su predstavnici ta dva člana Socijalno-ekonomskog saveta.

Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je za Betu da je predlog Vlade ispod svakog očekivanja.

Predstavnici Vlade Srbije u radnoj grupi za pregovore o povećanju minimalne cene rada za 2021. godinu predložili su na današnjim pregovorima povećanje od četiri do šest odsto.

Poslodavci su podržali takav predlog uz ustupak da se neoporezivi deo zarade sa 16.000 dinara podigne na 19.000 i da se smanje porezi i doprinosi na zarade, a sindikati traže da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom korpom namirnica od 37.500 dinara kako je dogovoreno pre dve godine.

„Predlog Vlade je apsolutno neprihvatljiv i ispod svakog minimuma koji smo očekivali“, rekao je Mihajlović.

Dodao je da su zatečeni predlogom Vlade i da se „takvim tempom povećanja minimalca nikad neće dostići vrednost minimalne korpe namirnica“.

Mihajlović je ocenio da se uz tako minimalan rast cene rada ne može ostvariti ni obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o prosečnoj plati od 900 evra 2025. godine.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da je Vladin predlog „apsolutno neprihvatljiv“.

„Postoje jasni ekonomski kriterijumi za izračunavanje procenta povećanja minimalne cene rada i socijalni, vrednost minimalne potrošačke korpe“, rekao je Stojiljković.

Dodao je da bi procenat rasta bio veći od predloženog da su uzeti u obzir samo elementi iz projekcije rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) o njegovom rastu od šest odsto u narednoj godini i projektovanoj inflaciji od dva odsto, a bez uzimanja u obzir vrednosti minimalne potrošačke korpe.

Stojiljković je rekao da predstoji velika borba sindikata da se postigne bolje kompromisno rešenje o povećanju minimalca za sve zaposlene.

„Niko u ovoj zemlji, ko bilo šta radi, ne treba na kraju meseca da ode kući sa platom, manjom od 300 evra“, rekao je Stojiljković.

Izvor: Beta

Reklame