foto: pixabay
Reklame

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ osudili su danas povećanje akciza koje stupaju na snagu od 1. oktobra ističući da je ta mera još jedan udar na već osiromašeni narod, a posebno na radničke porodice, penzionere i one sa minimalnim zaradama.

Vladajuća stranka koristi svaku priliku da pod maskom povećanja penzija i plata, manipuliše osećanjima građana, dok iza kulisa puni džepove sebi i svojim tajkunima, navodi u saopštenju „Sloga“, naglašavajući da „sva takozvana ‘davanja’ nestaju kroz inflaciju i sada kroz novouvedene akcize, posebno na derivate nafte“.

Ovaj udar na ekonomiju će neminovno dovesti do povećanja cena životnih namirnica, transporta, proizvoda na zelenim pijacama i pekarama – što potvrđuju i brojni ekonomisti.

„Sloga“ ukazuje da akcize ne znače samo više cena na pumpi, već predstavljaju „ubrzano ekonomsko propadanje, dodatno zaduživanje države i najavu gladi za više od dve trećine građana Srbije“.

„Naša zemlja stoji na pragu potencijalnih socijalnih nemira jer nezadovoljstvo je sveprisutno. Istovremeno, ova vlast nastavlja svoj trend netransparentnog upravljanja finansijama, neodgovornog zaduživanja i osiromašivanja države, dok se hvali povećanjem penzija i plata“, ističe u saopštenju „Sloga“.

Udruženi sindikati Srbije smatraju da „ponašanje vlasti tokom jučerašnje sednice parlamenta, gde su pokušali da optuže opoziciju za navodno protivljenje povećanju penzija, pokazuje koliko su spremni da idu nisko da bi manipulisali javnim mnjenjem“.

„Sloga“ posebno osuđuje ponašanje predsednika skupštine Vladimira Orlića, ističući da se tokom jučerašnje sednice opozicionim poslanicima „obraćao na najprimitivniji način i brutalno ih vređao“.

„Takvo ponašanje je nedopustivo za jednu državu koja sebe deklariše kao demokratskom i to smatramo parlamentarnim nasiljem koje se mora što pre zaustaviti“, poručuju Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

Izvor: Danas

Reklame